Lars Madsen photo
Lars Madsen

- 11 sep, 2018

Interview med Valur: Nu kan man spille fodbold hele året

Under EM i 2016 overraskede Island alt og alle. De var med til en slutrunde for første gang i historien, og de gik videre fra gruppespillet uden at tabe. Efterfølgende besejrede de England inden, de blev slået ud af Frankrig.

To år senere var Islands landshold så til VM for første gang, og selvom det ikke gik som håbet, så var det stadig en imponerende præstation.

Det var første gang i fodboldhistorien, at et land med under en million indbyggere formåede at kvalificere sig.

Vi har taget fat i de islandske mestre fra Valur, og bringer her et interview med Sigurður Kristinn Pálsson, som arbejder som marketingchef og vicedirektør.

Det er en snak om løst og fast, og formåler er egentlig bare at blive en smule klogere på, hvad der foregår på vulkanøen.

Interview med Valur

Mesterbold: Hvornår og hvordan meldte du dig ind i Valur?

SKP:

Jeg tog til min første træning i Valur som seks-årig. Som syv-årig flyttede jeg væk til et andet nabolag, og valgte at melde mig ind i en anden klub. Min søn blev meldt ind i Valur i 2010, og på det tidspunkt blev jeg spurgte om jeg ville være med i klubbens bestyrelse.

Jeg var med i Valurs bestyrelse helt indtil 2017, hvor jeg i stedet begyndte at arbejde som marketing- og sportsmanager.

M: Hvordan adskiller Valur sig fra andre islandske fodboldklubber?

SKP:

Der er ikke den store forskel på klubberne på Island. Alle klubberne har ungdoms- og kvindehold. Valur er en af de ældste klubber på Island, stiftet i 1911.

M: Kan du gøre os klogere på talentudviklingen i islandsk fodbold?

SKP:

Man starter i de unge år. For år tilbage, da trænede børnene fodbold i sommerperiode, men spillede så håndbold, basket eller andre indendørssportsgrene om vinteren. I dag er det dog ikke sådan længere.

Vi har et antal haller og kunstgræsbaner, så man i dag kan træne fodbold 365 om året.

Tidligere faldt rigtigt mange spillere fra i 17-19-års alderen, men det sker ikke i samme omfang som tidligere, da de store klubber har fået etableret samarbejder med klubber i anden, tredje eller fjerde division.

Med årene, så er der også sket meget omkring udviklingen af trænere. Alle klubberne trænere har i dag en A- eller B-licens. Sammen med trænerudviklingen, så spiller indendørshallerne og kunstgræsset en stor udvikling, så fortsat dygtigere trænere har mere tid til personlig træning med spillerne.

M: Hvordan er islændinges forhold til fodbold?

SKP:

Fodbold er den største sporstgren på Island, så forholdet er meget godt. De fleste forældre melder deres børn ind i en fodboldklub på Island.

M: Arbejder den islandske fodboldorganisation for bedre forhold for islandske spillere?

SKP:

Jeg kan ikke rigtigt sige det, da klubberne selv er ansvarlige for udviklingen af fodboldbaner, træninger og så videre.

Men organisationen (KSI, red) er igennem UEFA i stand til at hjælpe klubberne med opførslen af banerne og faciliteterne. Vi arbejder I øjeblikket på at blive klogere på fodboldhverdagen i vores nordiske naboer.

På Mesterbold vil du således kunne finde interviews med islandske, grønlandske og færøske fodboldklubber i den nærmeste fremtid.

Der skal lyde et tak til Valur og Sigurður Kristinn Pálsson for at gøre os klogere på Valur og islandsk fodbold.

Fodboldskribent

Lars Madsen

Author

2434 Artikler

Lars Madsen har mange års fodbolderfaring - både som aktiv fodboldspiller og som træner, men nu er det primært igennem tastaturet, at den store fodboldviden bliver benyttet. Han har et stort kendskab til dansk fodbold, men beskæftiger sig selvfølgelig også med international fodbold.