Lars Madsen photo
Lars Madsen

- 14 jun, 2017

Skattesnyd i Spanien: Hvordan sker det?

I den forgangne uge kom det frem, at den spanske skattemyndighed i Madrid har anklaget Cristiano Ronaldo for skattesnyd for 14,7 millioner euro (109 millioner kroner). Det drejer sig helt præcist om Ronaldos kommercielle rettigheder mellem 2011 og 2014, som skulle være angivet udenfor det spanske skattesystem.

Det er blot én af mange lignende sager vedrørende fodboldstjernerne i Spanien, og vi har derfor kigget nærmere på, hvad der foregår i Madrid og Barcelona.

Beckham-loven

Baggrunden for disse skatte-sager løber tilbage til 2004, hvor Beckham-loven blev oprettet. Den mindede om den danske forskerordning, hvor man igennem et lavere skattetræk gjorde det mere attraktivt for talentfulde udlændinge at arbejde i Spanien. David Beckham var en af de første udlændinge i Spanien til at udnytte ordningen, og den blev således opkaldt efter den engelske frisparksspecialist.

Beckham-loven betød, at indkomster tjent udenfor landets grænser var skattefrie, mens skattetrækket på den øvrige indtjening lød på lave 24,75 % modsat 56 %. Dette galdt kun for folk, hvis personlige indkomst lå over 600.000 euro (ca. 4,5 millioner kroner) om året.

Det var selvfølgelig et vigtigt redskab for de spanske klubber i håbet om at tiltrække fodboldens store stjerner, og Cristiano Ronaldo kunne selv udnytte Beckham-loven, da han skiftede til Real Madrid i 2008.

Grundet den finansielle krise, som ramte Spanien hårdt i slutningen af 00’erne blev Beckham-loven ændret den 1. januar 2010. Herefter var det ikke længere muligt for personer med en personlig indkomst på over 600.000 euro at benytte det lave skattetræk, og derfor har klubberne – i samarbejde med agenterne – fundet på alternative løsninger, så spillerne fortsat kunne modtage størstedelen af deres indtægter.

Disse løsninger går ud på, at klubberne indbetaler en hvis del af lønningerne på skjulte konti i suspekte skattely som f.eks. Panama eller Britiske Jomfruøer, hvor skattereglerne er noget anderledes. Det er langt fra første gang, at de spanske storklubber er involverede i disse sager, men historien har fået en del mere omtale, fordi den omhandler superstjernen Cristiano Ronaldo.

Sidste år var det Messi

Listen af lignende skattesager har nemlig vokset sig stor over de seneste år, hvor mange af fodboldens bedste spillere er blevet anklaget for fusk. Sidste år var det Lionel Messi der, efter lækket af Panama-papirerne, stod i skudzonen.

Faktisk blev Barcelona-spilleren dømt for tre tilfælde af skattefusk, hvilket blev takseret til 21 måneder fængsel. Loven i Spanien siger dog, at man ikke skal afsone i et fængsel, hvis dommen lyder på under 2 års fængsel, og dermed slap Messi for at skulle bag tremmer, og det samme kommer formentlig til at gælde for Cristiano Ronaldo, skulle han blive dømt.

Ifølge Messi ligger ansvaret hos sin far Jorge Messi, som står for papirarbejdet. Der er intet mærkeligt i, at spillerne har andre folk ansat til at tage sig af den slags papirarbejde, men til gengæld er det svært at tro på, at han ikke var klar over, at det fandt sted.

Cristiano Ronaldo og Messi er ikke de eneste

Før Messi var det holdkammeraten og landsmanden Javier Mascherano, der stod for anklage. Han undskyldte sig med, at han blot fulgte sine rådgivere, og at han ikke har forstand på skatteregler. Det er givetvis rigtigt, men det er selvfølgelig ingen undskyldning. Han slap afsted med et års fængsel ligesom han skulle betale godt 5 millioner kroner i bøde.

Tidligere har stjerner som Xabi Alonso, Angel Di Maria, Samuel Eto’o og Radamel Falcao haft lignende problemner i de spanske topklubber, og Ronaldo er med garanti ikke den sidste spiller, der bliver opdaget i at fuske med indtægterne.

Disse skattesager drejer sig i øvrigt ikke kun om fodboldspillere. Den spanske tennis-spiller Rafael Nadal, der netop har vundet sin 10. French Open-titel, har gentagende gange haft problemer med den spanske skattemyndighed. Nadal har haft et firma i Baskerlandet, som har modtaget en stor del af hans indtægter, men han blev i 2012 tvunget til at flytte det til de Baleariske Øer, hvor han selv holdt hjemme.

Formel 1-køreren Fernando Alonso har også haft sine problemer med det spanske skattevæsen. Han var tidligere bosat i Schweiz, men da han ville flytte tilbage til hjemlandet i 2011 stod han til at betale omkring 500 millioner kroner. Han udtalte i den forbindelse, at han med glæde betalte, hvad han skulle, men der har efterfølgende været tvivl om dette.

Hvad betyder det?

Selvom fodboldstjernerne bliver idømt relativt lange fængselsstraffe, så er det tvivlsomt, hvilken indflydelse det reelt kommer til at have. Som beskrevet, så slipper man for en tur i brummen, såfremt straffen lyder på under to års fængsel, og det har sjovt nok været tilfældet i alle sagerne indtil videre.

Det er svært at forestille sig, at Cristiano Ronaldo får en straf, der lyder på mere end 24 måneder bag tremmer, men han kommer givetvis til at få en stor bøde, som han nok får betalt uden de store problemer. Grundet den stramme spanske økonomi bliver disse sager set på med foragt, men det er ikke den sidste af sin slags.

Til gengæld er Ronaldo, Messi og de andre superstjerner begyndt at forhandle deres kontrakter i netto-løn, og så kan de dermed skubbe ansvaret videre til klubberne, som får ansvaret for at få spillernes skat betalt.

Fodboldskribent

Lars Madsen

Author

2424 Artikler

Lars Madsen har mange års fodbolderfaring - både som aktiv fodboldspiller og som træner, men nu er det primært igennem tastaturet, at den store fodboldviden bliver benyttet. Han har et stort kendskab til dansk fodbold, men beskæftiger sig selvfølgelig også med international fodbold.