Islandsk talentudvikling: Interview med Fylkirs administrerende direktør

På Mesterbold har vi et ønske om at øge opmærksomheden af mindre, nordiske klubber, som ikke får ret meget medietid, og derfor har vi sat Hörður Guðjónsson i stævne for at blive klogere på Fylkir.

For et par uger siden bragte vi interviewet med Sigurður Kristinn Pálsson fra Valur, og vi forventer også flere interviews i løbet af de kommende uger.

Nu er det tid til at bringe vores interview med Hörður Guðjónsson, som er administrerende direktør i Fylkir.

Interview med Hörður Guðjónsson, Fylkir

Mesterbold: Hvornår begyndte du med fodbold?

Hörður Guðjónsson:

Jeg startede med at spille fodbold i Fylkir, da jeg var syv år gammel, og jeg spillede til, at jeg blev 18. Efterfølgende startede jeg som fodboldtræner i Fylkir, da jeg var 22 år gammel.

Jeg arbejdede 25 år som træner fra 1992 til 2017, og jeg var sportsdirektør fra 2000 til 2017. Fra 2017 startede jeg som administrerende direktør.

Mesterbold: Hvordan adskiller Fylkir sig fra andre islandske fodboldklubber?

Hörður Guðjónsson:

Fylkir er blandt de største fodboldklubber på Island, men der er ikke den store forskel på den og andre klubber.

Måske kan man kalde Fylkir for en stor familieklub. Alle, pånær to spillere, på førsteholdet er opvokset i Fylkir. Vores hold er blandt de 12 bedste klubber i toprækken på Island, og vi har et stærkt kvindehold, som vil spille i den bedste liga i næste sæson.

Mesterbold: Hvordan ser du udviklingen af islandsk fodbold?

Hörður Guðjónsson:

Børn på Island kan nu spille fodbold fra 4-årsalderen, og der er masser af klubber at spille i. Det tager relativt kort tid for de flest børn at tage til træning, og de fleste kan faktisk gå.

Trænerne på Island er godt uddannet, og de får betaling for deres arbejde. Der betales et medlemskab, og man kan modtage bevilling fra kommunen.

Det meste træning foregår lige efter skoletid. Derudover har kommunen også hjulpet med at opgradere faciliteterne, så der er mange kunstgræs- og indendørsbaner.

Mesterbold: Hvordan er islændinges forhold til fodbold?

Hörður Guðjónsson:

Fodbold er meget populært på Island, og rigtigt mange børn træner fodbold. Det er heldigvis nemt at spille fodbold på grund af de nævnte faciliteter.

Der er et højt niveau af professionalisme på Island til træning, og trænerne er veluddannede. Fodboldforbundet støtter klubberne, og sørger for, at faciliteterne er i orden.

Mesterbold: Sørger fodboldforbundet generelt for at forbedre forholdene for fodbold på Island?

Hörður Guðjónsson:

Fodboldforbundet gør et stort stykke arbejde.

Der er sat en god træneruddannelse op, takket være UEFA licenssystem, så er klubberne tvunget til at have veluddannede trænere. Forbundet sørger samtidigt for de fleste af de professionelle turneringer heroppe, ligesom de står for infrastrukturen i klubberne.

Niveauet på ungdomsholdene – både på kvinde- og herresiden – er meget højt.

Mesterbold: Er der andre ting, du vil have med i interviewet?

Hörður Guðjónsson:

Fodboldsystemet på Island har ændret sig meget i de seneste par år. For 30 år siden blev fodbold set på som en sommersport, da de eneste faciliteter, der kunne benyttes om vinteren, var skolehaller og hestehuse.

I begyndelsen af 90’erne lagde man de første kunstgræsbaner på Island, og i dag er der over 20 opvarmede og belyste kunstgræsbaner.

I de små dale sydpå, er der også blevet bygget omkring 10 fodboldhaller, selvom befolkningen er omkring 200.000 mennesker. Det er på grund af disse haller, at niveauet er så højt i øjeblikket.

Den sidste vigtige faktor i forbindelse med islandsk talentudvikling, er det høje niveau hos trænerne.

Det er altså ikke tilfældigt, at Island får så mange resultater på den internationale fodboldscene. Forbundet har haft en langsigtet plan ved at uddanne trænere, og opbygge den nødvendige infrastruktur.

Vi har nu interviewet XX og XX, og regner med, at der kommer flere interviews i serien.

Fodboldskribent

Lars Madsen

Author

2516 Artikler

Lars Madsen har mange års fodbolderfaring - både som aktiv fodboldspiller og som træner, men nu er det primært igennem tastaturet, at den store fodboldviden bliver benyttet. Han har et stort kendskab til dansk fodbold, men beskæftiger sig selvfølgelig også med international fodbold.