photo

-

Nordiske rivaler: Status efter Vinter OL 2018

Hvem klarer det bedst af de nordiske lande til OL?

Den internationale sportsbegivenhed arrangeret af IOC (International Olympic Committee), også kaldet de Olympiske lege sluttede d. 25 februar. Her i artikel vil vi fokusere på hvordan Danmark ligger i forhold vores nordiske naboer – og lave et kort over de nordiske lande samt hvor mange medaljer de forskellige lande har vundet.

Vi starter lige med undskyldningerne først: Danmark har aldrig været beriget med et landskab som Sveriges eller Norges, hvor det er muligt at stå på ski. Derfor har vi gode undskyldninger til hvorfor det egentlig ikke går så godt, når det kommer til Vinter OL. Ved sommer OL er der dog ingen undskyldninger, derfor burde vi også have en større chance for at mænge os med samme antal vundet medaljer hos vores nordiske naboer.

Selvom vi ikke klare det så godt til Vinter OL, har vores nordiske naboer hevet den ene medalje efter den anden i diverse discipliner til Vinter OL. Norge formodede at slå flere rekorder til dette års OL i Pyeongchang. Her tog de 39 medaljer, hvilket er mere end nogen anden nation ved et tidligere vinter-OL.

USA havde tidligere rekorden på 37 medaljer. Det klarede de i Vancouver 2010, men nu må de altså se sig slået af en nation med 5,2 mio indbyggere. Tager man det i betragtning, består USA af 323 mio. Indbyggere, hvilket svarer til de er over 60 gange så mange flere end i Norge.

De tog også 14 guldmedaljer med hjem til Norge, hvilket tangerer rekorden som Tyskland og Canada er indehaver af. Man kan jo ikke andet end at tage hatten af for vores norske venner, som har haft et forrygende OL i Sydkorea.

Sverige har generelt klaret det rigtig godt

Sverige er også godt med, når det kommer til medaljer. Ved OL i Pyeongchang tog de 14 medaljer med hjem over Øresund. Generelt set, gør vores nordiske naboer det godt, når det kommer til Vinter OL, derfor har vi designet en grafisk visualisering af norden, hvor du blandt andet kan se hvor mange deltagelser der skal til for at vinde 652 medaljer:

Nordiske lande medaljer sammenligning

Vil du bruge kortet på din egen side?

Kopier nedenstående HTML-kode og indsæt dette på din side.

Lidt ekstra fodbold-salt i såret fra Sverige

Der har altid været ondt blod mellem de nordiske lande, når det kommer til sport. Det gør stadig ondt i alle danske roligans, når man nævner Sverige, Zlatan og EM-kvalifikation i 2016. Her sendte Zlatan med hans egne ord ‘til pension’.

Man troede også at man kunne drille svenskerne, hvis de nu ikke kvalificerede sig til Fodbold VM 2018, hvor de mødte Italien over 2 kampe – og gik videre mod alles forventninger. Men ak ja, så må vi forhåbentligt møde dem i knockout fasen og få vores hævn.

Danskerne kan dog ikke gøre så meget, når det kommer til Vinter OL, og vi må leve vores ene medalje, som vi er meget stolte af. Medaljen blev hentet hjem fra Nagao i Japan i 1998, hvor damernes curlinghold tog sølv med hjem til danerne.