Champions League: Historien, Danmark og live stream

se champions league på stream

Champions League er det største af det største, når det handler om klubfodbold i Europa. Det er den turnering, de små knægte drømmer om at vinde, når de render rund i deres trøjer med Lionel Messi eller Cristiano Ronaldo på ryggen.

Over hele Europa sidder folk klar foran skærmen tirsdag og onsdag, når klokken rammer det for en fodboldfans magiske tidspunkt kl. 20:45 og ser kampen enten via live stream eller på TV.

Sådan ser du Champions League live

Lige siden Champions League blev skabt i 1992, er det Visat, der har haft rettighederne til at vise kampene. I dag hedder firmaet MGT (Modern Times Group, red.), men produktet er det samme.

Vil du se Champions League på TV er det hovedsageligt TV3+, du skal have fat i. Her vil kanalens eksperter uge efter uge guide dig igennem ugens topkamp, som gerne indeholder de to spanske giganter, FC Barcelona og Real Madrid, eller hvilket som helst hold fra Premier League.

De mere nørdede kampe vil man finde på TV3 Sport1 og TV3 Sport2.

Du kan også og gå med en anden model og streame alle opgør fra Champions League direkte. Dette gøres via en streaming konto hos viaplay.dk, som er MGT’s streamingtjeneste til deres danske kunder.

Her kan du se lige præcis den kamp, du ønsker og ved at live streame din favoritkamp, behøver du ikke være tvunget til at være hjemme foran husalteret i stuen.

Ligesom streamingtjenesterne Netflix og HBO Nordic har viaplay.dk en yderst velfungerende app, som gør det muligt at live streame Champions League både på mobil og tablet, eller hvis du har et nyere smart TV. Du kan naturligvis også streame fra din PC, her skal du bare gå den traditionelle vej igennem en browser.

Lige meget hvordan du vælger at følge Champions League, så er det altid en turnering, som kan få de store følelser i gang.

Historien i Champions League

Det er lidt forskelligt hvilken sæson, man regner for år nul Champions League. Spørger man i Real Madrid, vil de helt sikkert sige, at det var helt tilbage i 1955. Det gør det europæiske fodboldforbund, UEFA, også på deres hjemmeside. Når der alligevel kan herske tvivl, er det fordi, at turneringen inden 1992 var kendt som Mesterholdenes Europa Cup, der også i daglig tale var kendt som Mesterholdenes turnering.

Ind til 1992 var turneringen en klassisk knockout-turnering, hvor man gik videre til næste runde, hvis man var stærkest set over to kampe.

Det var dog stadigvæk Pokalen med de store Ører, der blev spillet om, og også dengang var Real Madrid dominerende.

Men i 1991 mente man i UEFA, at Mesterholdenes Europa Cup trængte til et ansigtsløft, og de satte deres kommercielle partner Television Event and Media Marketing (TEAM, red.) på opgaven om at finde frem til fremtidens format. Resultatet var ret tæt på det, man ser i dag.

Den største forskel er hele gruppespillet, som blev indført ved den lejlighed. Pludselig var man sikret at spille europæisk hele efteråret, såfremt man altså kvalificerede sig til hovedturneringen, og pludselig kunne man godt dumme sig en et par kampe og stadigvæk gå videre til knockout-fasen i foråret.

Det fik den legendariske manager i Manchester United, sir Alex Ferguson, til at udtale, at Champions League først startede i februar, når grupperne var spillet færdigt.

Det er der sikkert en del af de mindre hold, som vil være dybt uenig i.

Lige så stille er turneringen rykket i en retning, der gør det svært for klubberne fra de små hold, at kvalificere sig, og det er en udvikling, der vil fortsætte. Fra 2018 ændres adgangskravene til gruppespillet således, at fire hold fra Serie A, Premier League, La Liga og Bundesligaen er sikret deltagelse.

Derfor skal vi som danskere også huske at glæde os over, når et hold som FC København når gruppespillet, da det ikke er sikkert, at det er noget vi kommer til at se ret meget til fremover.

Danske hold i Champions League

AaB i Champions League

De første danskere til at deltage i Champions League var AaB, som nåede gruppespillet tilbage i 1995-1996. Men faktisk havde AaB tabt til Dynamo Kiev i de to kvalifikationskampe, hvor det blev til et samlet nederlag på 4-1.

Når det alligevel var AaB, som fik lov til at spille gruppespil, var det fordi, at Dynamo Kiev blev smidt ud af turneringen. Klubben havnede i en bestikkelsesskandale i forbindelse med den første gruppekamp imod Panathinaikos F.C. Her skulle ukrainerne have forsøgt at bestikke den spanske dommer, Antonio Lopez Nieto, med fire pelse og pelshatte.

Resultatet blev, at Dynamo Kiev fik tre års karantæne, og AaB blev sendt ind i Champions League med kun seks dage til at forberede sig.

Første kamp endte med et nederlag på 2-0 til FC Porto, og AaB tabte også langt de fleste af deres kampe. Dog skal det med, at de daværende danske mestre også vandt en flot sejr over netop Panathinaikos F.C., da Champions League-hymnen for første gang rungede ud over et dansk stadion, og dansk fodbold skrev sig ind i verdens fineste klubturnering.

Brøndby i Champions League

Det første danske hold til at kvalificere sig til Champions League var Brøndby IF, som i sæsonen 1998-1999 endte i dødens pulje med både Manchester United, Bayern München og FC Barcelona.

En fuldstændig vanvittig opgave, som alligevel endte med en imponerende sejr over Bayern München i en kamp, der foran et proppet Parken sluttede 2-1 til Brøndby IF.

Den 16. september skrev Allan Ravn sig ind i alle hjerterne hos alle Brøndbyfans, da han sendte bolden ind bag en sagesløs Oliver Kahn i sidste minut.

Godt nok var tyskerne kommet foran, og godt nok var Brøndbys første scoring af Thomas Helmer. Men dag var Østerbro gul og blå i glædesrus over, at Brøndby havde slået Die Bayern. Tyskerne endte senere med at tabe den legendariske finale imod Peter Schmeichel og Manchester United, hvor The Red Devils scorede to mål i overtiden og vandt The Treble.

FC København i Champions League

I 2006-2007 havde FC København været tæt på et par gange. Og da det for andet år i træk blev Ajax Amsterdam, som blev modstanderne i den afgørende kvalifikationsrunde, lignede det endnu en lang næste til de danske mestre. Ajax havde året før været alt for stærke og have snuppet billetten til gruppespillet. Efter at have tabt det første opgør, tog de danske mestre til Amsterdam og tog sensationelt både sejren og millionerne med hjem til København.

Gruppen med Manchester United, Celtic og Villarreal var ikke uden muligheder, og FCK viste sig da også pænt frem og fik syv point på kontoen i første forsøg.

Anden gang de var med var i 2010-2011, hvor de skrev sig ind i historien, som det første danske fodboldhold til at gå videre fra gruppespillet.

Ikke mindre end en vanvittig præstation, hvor man formåede at holde sig ubesejret igennem gruppespillet også selvom en af modstanderne var ingen ringere end FC Barcelona, som senere stod som vindere af Champions League det år.

Selve ottendedelsfinalen imod Chelsea blev aldrig rigtigt ophidsende, da FCK lagde ud med at tabe hjemme med 2-0 i den første kamp.

Efter et par år uden dansk deltagelse i Champions League kvalificerede københavnerne sig igen i sæsonen 2016-2017 og endte i Gruppe G.

Det var en gruppe, hvor den største nyhed set med danske øjne var, at Kasper Schmeichel ville komme til København sammen med de daværende engelske mestre fra Leicester. Ud over Leicester bød modstanden på Club Brügge, og FC Porto.

Selvom FCK gjorde det flot og fik ni point ud af anstrengelserne, så blev 1-0-nederlaget på udebane imod Leicester blev dyrt. Det samme gjorde de uafgjorte hjemmekampe på et smadret græstæppe i Parken, og hermed endte den seneste danske deltagelse i Champions League lidt i en fuser.

FC Nordsjælland i Champions League

På grund af flotte præstationer af danske hold i Europa havde Danmark så mange koefficientpoint, at FC Nordsjælland, som det eneste hold nogensinde var garanteret en plads direkte i gruppespillet i Champions League, da de blev mestre 2012.

Det var det helt rigtige år, at de valgte at vinde guldmedaljer og nordsjællænderne tog deres offensive tilgang til fodbolden med ind i gruppespillet og nægtede at parkere bussen.

Det blev dyrt.

Både for Danmark og koefficienten, og for den rød/hvide stolthed. Godt nok spillede de uafgjort 1-1 imod Juventus i tredje runde, men ellers var det nogle grimme nederlag FCN løb ind i, og de endte som det dårligste hold i turneringen i den sæson.

Sæsonen vil bedst blive husket for kampen imod Shakhtar Donetsk i Telia Parken. Det var den kamp, hvor Luiz Adriano sked på alt fairplay og scorede efter et frispark til Morten Nordstrand begået af Adriano selv. Bolden bliver givet op, og som det er kutymen vil Shaktar, spillede bolden tilbage til modstanderens keeper (Jesper Hansen, red.) som for at vedkommende kan sætte spillet i gang igen. Men den var brasilianeren ikke med på og snuppede bolden for at løbe ned og score bag en uforstående Jesper Hansen. Målet blev anerkendt, hele fodboldverden gik i chok, og Adriano forvandlede en lysende karriere til en tilværelse i glemslen.