Gennemsnitslønnen pr. klub i UEFA-ligaerne [Kort]

kort over europa løn uefa

For få dage siden offentliggjorde UEFA deres årlige Club Licensing Benchmarking Report for sæsonen 2017/2018.

Noget af det mere interessante data omhandler, hvor meget der bliver betalt i løn i de forskellige ligaer.

Gennemsnitsløn pr. klub i Europa

Vi har dykket ned i de forskellige UEFA-medlemslande, og set nærmere på, hvor meget klubberne i gennemsnit betaler for spillere, stab og andre medarbejdere.

Det er nok ikke overraskende for nogen, at England topper listen. Klubberne i Premier League betaler i gennemsnit 1,1 milliard kroner pr. sæson til deres medarbejdere.

Det lyder fuldstændigt vanvittigt, men det er såmænd nogenlunde det samme beløb, som de samme klubber modtager i TV-penge i hver sæson, så de har også råd til det.

Spanien følger efter på andenpladsen med 628 millioner kroner pr. klub, hvilket selvfølgelig trækkes op af topklubberne Barcelona, Real Madrid og Atletico Madrid, som befinder sig i et helt andet leje end resten af La Liga.

Bundesligaen, Serie A og Ligue 1 er nogenlunde tæt på, men herefter er der et kæmpe spring ned til Tyrkiet, hvor klubberne i Süper Lig betaler omkring 230 millioner kroner pr. sæson.

Se vores interaktive kort her:

18 ud af 20 lande er steget – Superligaen er faldet

Det er værd at bemærke, at løntotalen i 18 af de 20 bedste ligaer er steget i forhold til sæsonen før. Premier League er steget med 11 % mens La Liga er steget hele 18 %.

Den liga med den største stigning er faktisk den skotske Premier League, som er steget med hele 42 %. Der ligger flere grunde bag det, men en af dem er, at Rangers FC er tilbage i toppen af rækken.

De to ligaer, som ikke er steget i total løn i forhold til sæsonen før, er den danske Superliga og den ukrainske Premier League.

Lønnen i Superligaen er sammenlagt faldet med 3 % til 819 millioner kroner, og selvom det kan lyde negativt – og givetvis også betyder en lavere grad af konkurrencedygtighed, så er det nok meget sundt, når man tænker på de danske klubbers økonomi i det hele taget.

Sådan live streamer man fodbold i Danmark

Danmark ligger højest i Norden

Selvom Superligaen er blandt de få ligaer, hvis løn er faldet, så er det stadig den bedst betalte i Norden – både i relative (pr. klub) og absolutte tal.

Superliga-klubberne betaler i gennemsnit 58,85 millioner kroner til deres medarbejdere, hvilket er et pænt stykke over de andre nordiske ligaer.

Allsvenskan følger efter med et snit på 41,72 millioner, mens Eliteserien betaler godt 38 millioner pr. klub.

Det er svært at sammenligne niveauerne pr. liga, men en af få objektive metoder er at bruge UEFAs koeffecientpoint.

Her ligger Danmark i skrivende stund på 14. pladsen – sjovt nok den samme plads, som vi har på lønlisten.

Her ligger Sverige nummer 22 og Norge nummer 23.

På Mesterbold har vi planer om at lave en masse lignende kort med masser af interessant info.

Læs også: Top 10 over flest kampe i Superligaen

Fodboldskribent

Lars Madsen

Author

2516 Artikler

Lars Madsen har mange års fodbolderfaring - både som aktiv fodboldspiller og som træner, men nu er det primært igennem tastaturet, at den store fodboldviden bliver benyttet. Han har et stort kendskab til dansk fodbold, men beskæftiger sig selvfølgelig også med international fodbold.