VM 2018: Opsummering og infografik af de bedste øjeblikke!

VM i fodbold

Mange vil sikkert kigge tilbage på dette VM og tænke på Kroatien. Landet har en population på 4 millioner ca., hvor det er vanvittig imponerende, når man tænker på hvilket hold de kan stille med. De kæmpede rigtig godt og nåede til finalen, hvor de dog måtte se sig slået af stærke Frankrig.

Dette var også første VM, hvor man tog det kontroversielle VAR (Video Assistant Referee) i brug. Folk har vidt forskellige meninger om det, men man kan ikke komme udenom at det har gjort nogle dommerbeslutningerne nemmere.

Der har ikke været så mange selvmål som før ved et VM. I 2018 skete der endda en fordobling af selvmål af den tidligere rekord. Hvad det skyldes er en gåde for sig selv, men fodboldspillerne er åbenbart ikke bevidste nok om deres eget mål. Ved dette VM blev der lavet 12 selvmål. Rekorden var tidligere 6, som skete i 1998.

Tronarving til Ronaldo og Messi er fundet

Efter VM 2018 sidder folk nok også tilbage med følelsen af at tronarvingen til Ronaldo og Messi er fundet. Kylian Mbappe har i en alder af 19 år vundet verdensmesterskabet og scoret i en VM-finale. Det var kun Pelé som førhen havde scoret i en VM-finale som teenager.

Som Eric Cantona sagde det: ”Jeg har ikke set nogen løbe så hurtigt med en bold siden Captain Tsubasa” (en japansk tegneserie om fodbold). Man kan ikke få andet end respekt for den fodboldspiller. Hans færdighed med bolden er exceptionel, og flere gange så man hvordan han voldede problemer med hans hurtighed.

F.eks. fremskaffede han et vigtigt straffespark mod Argentina, hvor han løb over en halv banehalvdel og ikke mindst hvordan Mbappe kørte rundt med Domagoj Vida i VM finalen. Mbappe blev også kåret som VMs bedste unge spiller (under 21 år). For lige at understrege hans bedrifter, så havde han 8 afslutning i alt. 7 af dem var inden for målrammen og 4 af dem gik ind bag netmaskerne. Det er fuldstændig uhørt af den 19-årige franskmand.

Modric blev turneringens spiller

Kroatiens anfører, Luka Modric, beviste endnu engang hvor han er en af verdens midtbanespillere nogensinde. Hans VM var tæt på komplet. Når han rører bolden ligner det en leg. Han får virkelig fodbold til at se let ud, hvilket fører tankerne hen på en vis Zinedine Zidane.

Kender man historien bag Luka Modric, gør hele VM endnu mere rørende. Han kommer fra virkelig trange kår i Kroatien, hvor han som barn måtte flygte fra krig. Hans bedstefar, som han havde et tæt bånd med, blev henrettet i krig. Alligevel har han kæmpet hele livet med fodbolden – og gud ske tak og lov for det.

Mange rekorder ved VM 2018

Det er nok ikke en rekord man vil være indehaver af, men Mario Mandzukic var den første nogensinde til at lave et selvmål i en finale ved verdensmesterskabet. Det var på en dødbold, så det så ikke helt skidt ud. I øvrigt rettede Mandzukic også op på fejlen ved at score et mål. Et mål som han næsten fik foræret af Hugo Lloris, der havde en af hans mange blundere.

Ved dette VM blev der scoret en god del mål. Der blev også kun én kamp som endte 0-0. Det var sjovt nok Danmark – Frankrig, hvor ingen af holdene ikke gik rigtigt efter at vinde. Det endte med at Danmark mødte Kroatien og Frankrig mødte Argentina pga. dette. I situationen var det jo egentlig meget fint at undgå Lionel Messi, men som kampene skred frem, så var det Frankrig som trak det længste strå. Når man snakker om Argentina – Frankrig, så snakker man også om den mest målrige kamp i VM. Det blev til hele 7mål i den kampe. I alt blev der scoret 169 mål fordelt på 64 kampe. Det svarer til 2,64 mål per kamp.

Det hold som scorede mest var Belgien. I alt blev det i alt til 16 mål fordelt på 7 kampe. Dermed var de det flittigste hold til at score mål, og det kommer nok heller ikke bag på nogen med en offensiv bestående af Lukaku, De Bruyne og Hazard.

Fair Play og straffespark ved VM 2018

I alt blev der kun uddelt 4 røde kort på 64 kampe. Det er virkelig få i forhold til andre VM, men der er en ting som gør stor forskel: VAR. Flere eksperter mener at fodboldspillerne havde VAR i baghovedet, når de gik ned i tackling. Derfor blev den ikke så slem, og derfor var der så få røde kort.

Når man snakker om tildelinger og gule kort, så er det naturligt at snakke om straffespark. Der blev tildelt 29 straffespark. 22/29 blev omsat til mål og selvfølgelig 7 brændt. Alle tre tal er nye VM-rekorder. Her har det nok noget at gøre med VAR igen. Det har givet dommeren en mulighed for at se besværlige situationer igennem igen.

Overraskende nok, så begik Danmark flest straffespark af alle hold. Hele tre styks blev det til, hvor kun et af dem blev konverteret om til mål. To af dem blev lavet af Youssef Poulsen, som udover straffesparkene havde et godt VM, hvor det blev til ét mål.

Til gengæld kan vi hæfte os ved at Danmark var det eneste af de 32 hold ved VM, som aldrig kom bagud i en kamp. Danmark tabte heller ikke en eneste kamp i ordinær tid lige som Spanien og Frankrig – så noget positivt er der at tage med fra VM. I øvrigt så stod Danmark også for det hurtigste mål ved dette års VM. Mathias ’Zanka’ Jørgensen scorede efter 57 sekunder mod Kroatien – og det er den 12. hurtigste scoringer i VM-historien.

Aldersrekord og kynisme

Alder betyder meget i fodbold, og man siger at fodboldspiller peaker ved 27-29 alderen. En keeper kan selvfølgelig holde lidt længere, da de ikke tonser rundt som de andre fodboldspillere. Keepere peaker som regel når de er 32 år. Dette holdte dog ikke Essam El Hadary tilbage ved VM.

Essam slog nemlig rekord ved VM. Med sine 45 år og 161 dage spillede han for Egypten mod Saudi Arabien. Kampen blev dog tabt 2-1 til Saudi-Arabien, og om det er Essams skyld er svært at sige. Til gengæld hvis man sætter det hele i perspektiv, så er Essam 26 år ældre end Kylian Mbappe.

En som har alderen med sig er Yerry Mina. Den 23-årige forsvarsspiller må siges at have et godkendt VM. Han havde tre skud mod mål og alle tre gik ind. Det må siges at være 100% kynisme fra en forsvarsspiller.

VM 2018 – Opsummerende infografik

Vi har selvfølgelig også lavet en infografik som opsummere de mest spændende punkter ved VM 2018 – på en grafisk måde. Værsgo!

opsummerende infografik om vm

Vil du bruge denne infografik på din hjemmeside?

Kopiér HTML-koden nedenfor og sæt ind på din side.