Top 10: Verdens rigeste klubber

Fodbold har ændret sig med hastige skridt igennem de senere år, og pengene har aldrig været større. Fodboldspillerne er efterhånden små firmaer med medarbejdere omkring sig, og mange ville mene, at charmen ved fodbolden er på vej ud af international topfodbold.

Ikke overraskende finder vi fem hold fra den engelske Premier League på listen. TV-indtægterne er enorme i Premier League, og den enorme promovering gør det selvfølgelig også attraktivt for sponsorater. Derudover er der da også blevet plads til giganterne fra den spanske La Liga og enkelte holde fra den tyske Bundesliga og italienske Serie A.

Der bliver målt på omsætning, og al data kommer fra Deloitte.

Vi bringer her en liste over verdens 10 rigeste fodboldklubber!

Listen over verdens 10 rigeste fodboldklubber

  1. Manchester United (€689 millioner)
  2. FC Barcelona (€620,2 millioner)
  3. Real Madrid (€620,1 millioner)
  4. Bayern Munchen (€592 millioner)
  5. Manchester City (€524,9 millioner)
  6. Paris Saint-Germain (€520,9 millioner)
  7. Arsenal FC (€468,5 millioner)
  8. Chelsea FC (€447,4 millioner)
  9. Liverpool FC (€403,8 millioner)
  10. Juventus (€341,1 millioner)

1. Manchester United

Omsætning: €689 millioner

Ejer: Glazer-familien fra USA

Liga: Premier League

Hovedsponsor: AON og Chevrolet

Manager: Jose Mourinho

Det kommer nok ikke som den store overraskelse, at Manchester United optræder højt på listen, men de har faktisk formået at overhale både Real Madrid og Barcelona i forhold til sidste år. På trods af svigtende resultater i de seneste fem år, så har de alligevel formået at hente rekordstore sponsorater, og dermed har de fået muligheden for at hente spillere som Paul Pogba til klubben.

2. FC Barcelona

Omsætning: €620,2 millioner

Ejer: Medlemmerne

Liga: La Liga

Hovedsponsor: Qatar Airways

Manager: Ernesto Valverde

Barcelona har igennem historien altid været en stor klub, men siden Pep Guardiola forvandlede Barcelona-holdet i 2008 har klubben været blandt de allerstørste. Der er enorm interesse omkring Barcelona, og med plads til små 100.000 tilskuere er Camp Nou en stor turistattraktion i Barcelona.

3. Real Madrid

Omsætning: €620,1 millioner

Ejer: Medlemmerne

Liga: La Liga

Hovedsponsor: Emirates Airlines

Manager: Santiago Solari

Real Madrid har altid været en magtfaktor i international fodbold, og de har i mange år været verdens største klub målt på omsætning. De sikrer en stor del af omsætningen fordi de har halvdelen af spillerrettighederne, og med folk som Cristiano Ronaldo i truppen, så kan det løbe op. Sportsligt er det muligvis stadig verdens største fodboldklub.

4. Bayern Munchen

Omsætning: €592 millioner

Ejer: Medlemmerne

Liga: 1. Bundesliga

Hovedsponsor: Allianz, Audi, Adidas og Telekom

Manager: Niko Kovač

Tysklands med afstand største klub er selvfølgelig også at finde på listen. De har igennem flere årtier været totalt dominerende i Bundesligaen, og det skyldes ikke mindst deres stærke, strategiske arbejde. Modsat de andre store hold på listen, så nægter de at bruge mange hundrede millioner på en spiller, og bruger i stedet masser af resourcer på at udvikle unge spillere.

5. Manchester City

Omsætning: €524,9 millioner

Ejer: City Football Group i Abu Dhabi

Liga: Premier League

Hovedsponsor: Etihad Airwars, Etisalat og TCA Abu Dhabi

Manager: Pep Guardiola

Manchester City stormer frem på listen i de her år, og det skyldes den meget offensive strategi, der er lagt fra de stinkende rige ejere. Der er blevet bygget et nyt anlæg til flere milliarder, og de har samtidigt hentet spillere for over halvanden milliard på transfermarkedet. De mangler fortsat at vinde noget på den internationale fodboldscene, men det sker måske, hvis udviklingen fortsætter.

6. Paris Saint-Germain

Omsætning: €520,9 millioner

Ejer: Qatar Sports Investments

Liga: Ligue 1

Hovedsponsor: Emirates Airways, Ooredoo, Nike og QNB

Manager: Thomas Tuchel

Nøjagtigt som med Manchester City, så har Paris Saint-Germain heller ikke haft en plads på listen i særligt mange år, men de har været ekstremt offensive igennem de senere år. De har købt både Kylian Mbappe og Neymar i sommerens transfervindue, og der er ingen tvivl om, at de mener det meget seriøst.

7. Arsenal FC

Omsætning: €468,5 millioner

Ejer: Arsenal Holdings PLC – Stan Kroenke, USA

Liga: Premier League

Hovedsponsor: Emirates Airways og Puma

Manager: Unai Emery

Resultaterne har i de seneste 10 år ikke været særligt gode, men ejer Stan Kroenke er meget tilfreds med tingenes tilstand. De flyttede fra Highbury til Emirates Stadium for at forbedre klubbens økonomiske situation, og det har de virkelig formået. De sælger verdens dyreste billetter på et meget fint stadion i det centrale London, og har derigennem sikret sig et godt økonomisk udgangspunkt.

8. Chelsea FC

Omsætning: €447,4 millioner

Ejer: Roman Abramovic

Liga: Premier League

Hovedsponsor: Yokohama Tires, Adidas og Carabao

Manager: Maurizio Sarri

Chelsea er den eneste klub på listen, som kun er ejet af en enkelt person. Roman Abramovic opkøbte klubben for omkring 15 år siden, og han har siden da postet et to-cifret antal milliarder i klubben. De har både vundet mesterskaber og Champions League, og på den måde har Abramovic fået udbytte. I de første par år var klubben meget offensiv, og brød flere transfer- og lønrekorder, men de har været mere balancerede igennem de senere år.

9. Liverpool FC

Omsætning: €403,8 millioner

Ejer: Fenway Sports Group, USA

Liga: Premier League

Hovedsponsor: Standard Chartered

Manager: Jürgen Klopp

Liverpool har I mange år været blandt verdens største klubber, men resultaterne har været meget svingende siden Champions League-successen i 2005. Den enorme fanbase sikrer dem dog en stor omsætning alligevel, og klubben har en stor historie. Mange Liverpool-fans er dog ikke glade for de amerikanske ejere, som ifølge dem ikke er offensive nok på transfermarkedet.

10. Juventus

Omsætning: €341,1 millioner

Ejer: Angelli-familien

Liga: Serie A

Hovedsponsor: Adidas og Jeep

Manager: Massimilliano Allegri

Som den eneste italienske klub sniger Juventus sig lige akkurat med listen over verdens rigeste klubber. De har været altdominerende i italiensk fodbold igennem de senere år, men har tabt Champions League-finalen i både 2015 og 2017. Ledelsen er ekstremt skarp i det strategiske arbejde, og de har ligeledes øget indtægterne ved at bygge det nye stadion, Juventus Stadium.

Fodboldskribent

Lars Madsen

Author

2516 Artikler

Lars Madsen har mange års fodbolderfaring - både som aktiv fodboldspiller og som træner, men nu er det primært igennem tastaturet, at den store fodboldviden bliver benyttet. Han har et stort kendskab til dansk fodbold, men beskæftiger sig selvfølgelig også med international fodbold.