U21 EM 2017 optakt! Spanien er den store favorit, men flere hold kan vinde!

Fredag den 16. juni fløjtes der op for U21-EM i Polen, hvor Europas bedste ungdomslandshold mødes. Det plejer at være stedet, hvor man kan spotte den næste generation af stjernespillere, og flere spillere har kickstartet karrieren efter en succesfuld ungdomsslutrunde. Danmarks U21-landshold har kvalificeret sig efter en fantastisk kvalifikation, hvor de vandt ni af de 10 gruppekampe. Her følger en komplet gennemgang af stadions, spillere, hold og meget mere.

Spillesteder

U21-EM afvikles på seks forskellige stadions rundt omkring i Polen, og her følger en guide.

Stadion Zdzisława Krzyszkowiaka – Bydgoszcz

Stadionet i Bydgoszcz er rammen for alle kampene i Gruppe B, som består af Portugal, Serbien, Spanien og Makedonien. Det er bygget i 1960, men blev totalrenoveret i 2009 således, at det har 20.247 sæder. Desværre har det en løbebane, så der er dårligt udsyn til banen, og det er kun et fåtal af tilskuerpladserne, der er overdækket af tag. Stadion er placeret i Bydgoszcz, som med omkring 350.000 indbyggere er Polens ottendestørste by, og det er opkaldt efter Zdzisława Krzyszkowiaka, som var en OL-vindende løber.

Stadion Miejski w Gdyni – Gdynia

Stadion Miejski W Gdyni er slutrundes nordligst placerede stadion, og det vil ligeledes udelukkende danne ramme om Gruppe B. Det blev bygget i 2011, og bruges til dagligt af Arka Gdynia, som spiller i den bedste polske række Ekstraklasa. Der er plads til 15.139 tilskuere, som alle sidder under tag. Polens U21-landshold har flere gange brugt Stadion Miejski W Gdyni som hjemmebane. Det ligger i Gdynia, som er en del af området kaldet Trójmiasto (tre byer) sammen med Gdansk og Sopot.

Kolporter Arena – Kielce

Kolporter Arena i Kielce blev bygget i 2006, og det bliver til dagligt brugt af Korona Kielce. Det har tidligere huset nogle af Polens mindre interessante landskampe, inden de fik deres nationalstadion i Warszawa, og det blev brugt til at afvikle den polske pokalfinale i 2012. Der er plads til 15.550 tilskuere, men i UEFA-regi vil der være 14.525 tilskuere på plads. Til EM-slutrunden bliver det brugt til kampene i Gruppe A, som indeholder Polen, Slovakiet, Sverige og England.

Marzalek Pilsudski Stadium – Krakow

Stadionet i Krakow benyttes til dagligt af Cracovia, og huser 15.060 mennesker. Det er bygget i 1912, og det er derfor det ældste stadion i Polen, som stadig benyttes til ligafodbold. Det var igennem en stor renovering i 2010, så det er et meget moderne stadion i dag. Det ligger i den sydlige del af Blonia Park, og er således meget tæt på ærkerivalerne fra Wisla Krakows stadion. Til EM kommer det til at danne rammen om kampene i Gruppe C, en semifinale og finalen.

Arena Lublin – Lublin

Åbningskampen ved slutrunden bliver spillet på Arena Lublin, som også skal huse alle kampene i Gruppe A. Til dagligt bliver stadion brugt af LKP Motor Lublin, som spiller i den tredjebedste polske række. Alligevel er stadionet blandt de mest moderne af sin slags i Polen, og der er plads til 15.500 tilskuere. Byen Lublin ligger i det østlige Polen, tæt på grænsen til Ukraine og Hviderusland.

Stadion Miejski w Tychach – Tychy

Turneringens sjette stadion ligger i Tychy, som er en mindre by tæt på Krakow og Katowice i det sydlige Polen. Det gamle stadion fra 1970 blev i 2015 udskiftet med et af de mest moderne stadions i landet, og der er plads til 15.300 tilskuere. Det bliver benyttet af GKS Tychy til dagligt, men til slutrunden kommer det til at være hjemmebane for det danske U21-landshold, da det bliver brugt til kampene i Gruppe C og en semifinale.

Gruppe A

Polen

Da Polen er værtsnationen ved sommerens EM-slutrunde, skulle det polske U21-landshold ikke kvalificere sig til selve slutrunden, og derfor er de med til et U21-EM for første gang siden 1994, hvor de nåede kvartfinalen. Der har tidligere ikke været den store tradition for talentudvikling i landet, men det har ændret sig over de senere år, hvor det polske A-landshold har vist sig frem på den store scene.

Landstræner Marcin Dorna har udtaget en 23-mands stor trup, hvor 15 af disse til dagligt spiller i polsk fodbold. Den mest rutinerede mand er anfører Tomasz Kedziora, som allerede har spillet over 114 kampe i den bedste polske række for Lech Poznan, hvor han er holdkammerat med Lasse Nielsen og Nicki Bille.

Polens U21-landshold er ikke blandt de bedste hold ved slutrunden, men hjemmebanefordelen betyder notorisk meget ved slutrunder, og derfor kan man ikke udelukke Polen til slutrunden.

Slovakiet

Slovakiet er en af de største underdogs til U21-EM. Det er småt med kendskab til de slovakiske spillere, men de var imponerende i kvalifikationen, hvor de vandt deres gruppe over blandt andre Holland og Tyrkiet. Adam Zreak blev topscorer med fem kasser, mens de resterende mål blev spredt ud over en håndfuld spillere.

De har kun én gang tidligere været med til slutrunden, og det var tilbage i 2000, hvor de nåede semifinalen. For danske fodboldfans vil der været et bekendt ansigt i truppen, da den indeholder FC Nordsjælland-midtbanen Stanislav Lobotka, som har vist sit høje niveau i Superligaen.

Det er faktisk de færreste spillere i truppen, der til dagligt spiller i slovakisk fodbold, og det kunne tyde på et vist niveau. De kårede i 2016 Milan Skriniar som deres bedste spiller, og han har spillet imponerende 35 Serie A-kampe i denne sæson for Sampdoria. Selvom de på forhånd er undertippede, så har de en spændende trup, og de kunne godt være et bud på en stor overraskelse.

Sverige

Det svenske U21-landshold vandt den seneste udgave af turneringen, som blev spillet i Tjekkiet. De besejrede Danmark i semifinalen, inden de vandt finalen over Portugal. De har i øvrigt vist deres høje niveau i kvalifikationen, hvor de vandt gruppen over Spanien og Kroatien.

Størstedelen af truppen spiller i svensk fodbold, hvor en af profilerne er den tidligere FC Midtjylland-spiller Kristoffer Olsson. Han spiller til dagligt i AIK sammen med Amin Affane, som er den eneste mand i truppen uden en kamp på CV’et for U21-landsholdet.

En anden interessant spiller er Simon Tibbling, som gjorde god figur ved slutrunden i 2015. Han skiftede i 2015 til Groningen i den hollandske Æresdivision, og har siden da været fast mand. Derudover er det værd at holde øje med 18-årige Joel Asoro, som til dagligt spiller i Sunderland.

England

Der bliver altid holdt grundigt øje med det engelske U21-landshold i jagten på den næste stjerne. I marts mødte de Danmark, og der var en tydelig niveauforskel på holdene. Truppen tæller mange Premier League-spillere, som skal vise, at de er vant til et højere tempo end deres modstandere.

Der er klassespillere over hele linjen, og der er mange luksusproblemer for landstræner Aidy Boothroyd. På målet er det dog ganske sikkert, at de stiller med Sunderland-spilleren Jordan Pickford, som har været fast mand i Premier League hele året. Andre profiler tæller Arsenal-backen Calum Chambers, James Ward-Prowse og Nathan Redmond.

De spillede ekstremt stærkt i kvalifikationen, hvor de dog heller ikke mødte hård modstand. På otte kampe hentede de 20 point med en samlet målscore på 20-3, og de er da også en af favoritterne til at vinde slutrunden.

Gruppe B

Portugal

Det vælter ud med dygtige portugisiske spillere, og den 23-mands store trup tæller da også nogle store talenter. De fejede al modstand af vejen i kvalifikationen, men deres hårdeste modstander var Israel, så det siger ikke ret meget. De tabte som bekendt finalen i den seneste slutrunde, og de er et godt bud på en vinder af turneringen i 2017.

Fire af spillerne har deres daglige gang i Porto. En af dem er midtbanespilleren Ruben Neves, som i flere år har været i periferien af A-landsholdet, hvem han repræsenterede to gange tilbage i 2015. En anden profil er Bruma, som har gjort det flot i både Galatasaray og Real Sociedad, og det har sikret ham en kontrakt med RB Leipzig fra næste sæson.

Den måske største spiller er Bayern München-spilleren Renato Sanches, der også spillede en rolle ved Portugals EM-triumf i 2016. Anførerbindet bæres af Bruno Fernandes, som har spillet over 100 kampe i Serie A for Udinese og Sampdoria. Han var også en del af truppen i 2015, dog uden at komme på banen. Portugal plejer altid at have nogle stortalenter på holdet, så det er bestemt et hold, man skal holde øje med.

Serbien

Serbien har en stor tradition for udvikling af fodboldspillere, og det kan ses på deres tidligere resultater ved U21-slutrunder. Blandt andet vandt U20-landsholdet VM i 2015 ved at besejre Brasilien i finalen, og flere af disse spillere er med denne gang. De vandt både turneringen i 2004 og 2006, men de røg ud af gruppespillet i 2015.

En af de mere lovende spillere er Andrija Zivkovic, som efter mange kampe for Partizan Beograd skiftede til Benfica sidste år. Manden, der skal levere kasserne, hedder Uros Durdevic, som tæppebombede i den serbiske Super Liga, hvor han scorede 24 mål i 28 kampe. Derudover er det værd at holde øje med Marko Grujic, som Liverpool købte i 2016.

De er havnet i en særdeles svær gruppe med Portugal og Spanien, og derfor er deres chancer i turneringen ret begrænsede. De har dog nogle spændende spillere, og med tanke på deres tidligere ungdomslandshold, så skal man ikke udelukke Serbien.

Spanien

Spanien stiller med det klart stærkeste hold ved slutrunden. De vandt turneringen i både 2011 og 2013 med folk som Isco og Thiago på holdkortet, og de stiller ligeledes med nogle af fodboldverdenens største talenter denne gang. Spillere fra Atletico Madrid, Barcelona, Real Madrid, Tottenham og Arsenal er således repræsenteret i truppen udtaget af Albert Celades.

Stort set hele truppen får fast spilletid i La Liga, og flere af dem for tophold. Det er svært at udvælge spillere fra truppen, men der er store forventninger til Saul, Marco Asensio, Dani Ceballos og Gerard Deulofeu. Der er dog høj klasse hele vejen rundt.

På trods af den enorme talentmasse havde de det relativt svært i kvalifikationen. De endte på andenpladsen i gruppen, og skulle derfor spille playoff-kampe mod Østrig. Det klarede de med nød og næppe ved at slå dem ud på udebanemål. Det ændrer dog ikke på, at deres trup har så meget klasse, at de er den største favorit til at vinde turneringen for tredje gang på seks år.

Makedonien

Makedonien er et relativt ubeskrevet blad i international fodbold. Der er nogle få stjerner på A-landsholdet, men U21-landsholdet er med til EM for første gang. De imponerede dog voldsomt i kvalifikationen, hvor de vandt deres gruppe på bekostning af Frankrig, så man skal ikke tage dem forgivet.

Hele seks spillere i truppen spiller til dagligt for Vardar, som er det bedste hold i Makedonien. Her er det dog småt med spilletid for de fleste af spillerne, så man kan betvivle niveauet hos de lokale spillere. Deres topscorer i kval’en var Kire Markoski, der lavede fire mål i syv kampe.

Lodtrækningen har virkelig ikke været med Makedonerne, men når man kan vinde en kvalifikationspulje over Frankrig, så er det ikke et hold uden kvaliteter. Det ville dog være en enorm overraskelse, hvis de overhovedet kommer videre fra gruppespillet.

Gruppe C

Tyskland

Tyskerne har igennem det seneste årti sat alvorligt gang i talentudviklingen, og de er da også et bud på en vinder i år. Selvom der er klassespillere i alle kæder, så blegner det alligevel i forhold til Spanien. Tyskerne er dog altid gode ved slutrunder, og truppen tæller flere profiler fra Bundesligaen.

I forsvaret er det særligt Jonathan Tah, man skal lægge mærke til. Ham og forsvarskollegaen Yannick Gerhardt har begge fået debut for det tyske A-landshold ligesom flere af de offensive profiler. Kaptajn Maximillian Arnold har et stort talent, men har haft en hård sæson sammen med Wolfsburg.

Offensivt sættes der lid til Davie Selke, som RB Leipzig købte for dyre penge i Werder Bremen, og han har lavet syv mål i 11 kampe for U21-landsholdet. Tyskerne er selvfølgelig blandt de helt store favoritter til at vinde europamesterskabet i Polen.

Tjekkiet

Tjekkisk fodbold er ikke, hvad det var i starten af årtusindet, og der er heller ikke store forventninger til dem denne gang. De var værter for den seneste slutrunde i 2015, men formåede alligevel ikke at gøre det store væsen af sig, da de røg ud i gruppespillet.

De gjorde det dog alligevel glimrende i kvalifikationen, hvor de vandt deres pulje foran Belgien. Det skal de takke Patrik Schick for, da Sampdoria-angriberen stod for 10 mål i ni kampe, og han er da også blevet belønnet med debut for A-landsholdet.

Det er dog småt med profiler på det tjekkiske hold, og foruden Schick spiller kun to mand udenfor landets grænser. En interessant spiller er midtstopperen Michael Luftner, som FC København netop har hentet i Slavia Prag. Tjekkiet bliver ikke spået store chancer, særligt ikke med tanke på gruppen.

Danmark

Der var høje håb for det danske U21-landshold ved slutrunden i 2015, men vi endte med skuffende at tabe til Sverige i semifinalen. Vi stiller endnu en gang med talentfulde spillere, men vi får det allerede svært i gruppespillet. Niels Frederiksen har ikke kunne udtage store profiler som Andreas Christensen, Pione Sisto, Kasper Dolberg m.fl., fordi klubholdene ikke ville slippe dem til en ungdomsslutrunde.

Vi vandt på overbevisende vis kvalifikationsgruppen med 28 ud af 30 mulige point, men modstanden var også relativt svag. Marcus Ingvartsen var med sine otte mål en kæmpe profil, og han skal bruge slutrunden på at sikre sit udlandsskifte, som ligger på tegnebrættet. Det bliver spændende at se Andrew Hjulsager, som ikke har fået meget spilletid efter skiftet til Celta Vigo. Det samme kan ikke siges om Mikkel Duelund, som har fået sit gennembrug i Superligaen. Rasmus Nissen har spillet en fremragende sæson for FC Midtjylland, og han kunne godt blive værdifuld for det danske hold.

Vi møder allerede i gruppen Tyskland og Italien, og det besværliggør selvfølgelig vores muligheder. Vi fik tæsk af England i en testkamp i marts, og derfor skal man lede en smule efter optimismen. Vi har fejet al modstand til siden, når vi har mødt mindre gode nationer, men vi kæmper alvorligt, når modstanderen hedder Spanien og England. Derfor forventer vi ikke det store af de danske drenge, men intet kan udelukkes.

Italien

Italien har efter flere svage år på talentsiden endelig udtaget en virkelig stærk trup. Langt de fleste af spillerne får fast Serie A-fodbold, og Luigi Di Biagios trup tæller flere af fodboldens helt store talenter. De gjorde ikke noget særligt væsen af sig ved slutrunden i 2015, men de er blandt de absolutte favoritter denne gang.

På målet finder vi stortalentet Gianluigi Donnarumma, som er på tærsklen til at overtage for Gianluigi Buffon på A-landsholdet. Foran sig har han spillere som Daniele Rugani, Andrea Conti og Antonio Barreca, som alle har gang i en stor karriere i italiensk fodbold. En af de helt store profiler er dog Roberto Gagliardini, som har imponeret i både Atalanta og Inter.

Den måske mest rutinerede af dem alle er dog Domenico Berardi, som har spillet over 100 Serie A-kampe for Sassuollo. Derudover stiller de med Federico Bernardeschi, som flere store klubber prøver at købe fri af kontrakten i Fiorentina. Italienerne er blandt turneringens stærkeste hold, og det ville ikke undre nogen, hvis de vandt det hele.

Hvordan kan du se U21-EM på live stream?

Det er Discovery Networks Danmark, der har købt rettighederne til at vise alle kampe fra U21 EM. Kampene vil blive spredt ud over deres kanaler, men når Danmark skal i aktion bliver det på Kanal 5, der også er den kanal der viser A-landsholdet.

Har du ikke adgang til Kanal 5, hedder løsningen livestreaming, og her er det en streaming-konto fra dplay.dk, du skal have fat i.