Se El Clasico direkte på live stream online

Historien bag verdens største fodboldkamp El Clasico mellem Real Madrid og Barcelona går næsten 100 år tilbage, og vi har kigget nærmere på det. Du kan altid se El Clasico på live stream her!

Rivalisering mellem Real Madrid og FC Barcelona

Hele verden kigger med, når Real Madrid og FC Barcelona mødes i El Clasico. De mødes to gange årligt i La Liga, men har også trukket hinanden hyppigt i Champions League og Copa del Rey.

Real Madrid og Barcelona har mødt hinanden 235 gange i betydende kampe, og Real Madrid fører samlet set med 95 sejre. Niveauet i disse kampe plejer at være vanvittigt højt, og man finder ikke bedre fodbold andre steder.

Rivaliseringen opstod i 1930’erne, hvor Barcelona blev anset som symbolet for Cataloniens uafghængighed, mens Real Madrid modsat var den stærke centralmagt. Det blev blot endnu værre, da FC Barcelonas præsident Josep Sunyol blev myrdet af diktator Francisco Francos soldater i 1936.

FC Barcelona som symbol for Catalonien

Under Francos diktatur blev det gjort ulovligt at tale andet end det officielle spanske sprog, og det catalanske folk følte sig nedtrykt. Det eneste sted, hvor de i fred og ro kunne tale deres modersmål var på FC Barcelonas stadion Camp Nou.

FC Barcelona blev derfor symbolet på catalanernes evige ønske om uafhængighed fra Spanien, og det gælder stadig den dag i dag. I dagens demokrati står det heldigvis frit for, hvilket sprog man vil tale, men Francos diktatur har sat dybe spor i den catalanske selvopfattelse.

Da Johan Cruyff ville videre fra Ajax i 1973 faldt valget på FC Barcelona, og han udtalte i den forbindelse, at han aldrig kunne spille i en klub, der var relateret til Franco. Den nu afdøde hollænder er en legende i Catalonien, og han opkaldte selvfølgelig sin søn Jordi efter den catalanske skytsengel.

Hvis man ser fodbold på Camp Nou, vil man se en masse Esteladas, som er et catalansk flag, der udtrykker folkets ønske om uafhængighed.

Alfredo Di Stefanos transfer

Argentinske Alfredo Di Stefano var i 1950’erne verdens absolut bedste spillere, og han bliver den dag i dag stadig set på som en af historiens bedste spillere. Han spillede i 1952 en turnering i Spanien sammen med sin klub Millionarios, og han tiltrak interesse fra FC Barcelona med det samme.

River Plate hævdede samtidigt, at de havde købt rettighederne til spillerne, og derfor forsøgte FC Barcelona blot at forhandle med den argentinske storklub. I 1953 var Barca sikre på, at de havde købt klodens bedste spiller, men det skulle vise sig at være besværligt.

I mellemtiden lavede Real Madrid en aftale med Di Stefanos oprindelige klub Millionairos. Det hele endte med, at det spanske fodboldforbund RFES besluttede, at Di Stefano kunne færdigspille sæsonen for begge klubber, hvorefter han var Real Madrid-spiller. Barcelonas præsident Enric Marti Carreto var efterfølgende nødt til at trække sig fra jobbet som følge af den store ydmygelse.

Alfredi Di Stefano og Real Madrid vandt efterfølgende Mesterholdenes Europa Cup (i dag Champions League) fem gange i streg mellem 1956 og 1960.

Luis Figos skifte

Luis Figo var FC Barcelonas helt store stjerne i år 2000. Holdet var på daværende tidspunkt ikke særligt succesfuldt, og anfører Figo var med afstand holdets bedste spiller. Real Madrid havde rettet kikkerten imod portugiseren, og de valgte i sommeren 2000 at indløse Figos frikøbsklausul på 60 millioner euro (447 millioner kroner).

Han gik fra at være helten til fjende nummer et på kort tid, og det gik helt galt, da han sammen med Real Madrid skulle spille på Camp Nou. Der var en modbydelig stemning på stadion, og da Luis Figo skulle ned og sparke et hjørnespark, blev han bombarderet med flasker.

Han gik efter at score direkte på hjørnesparket, men bolden blev reddet, og han skulle derfor sparke et hjørnespark i den modsatte side. Der blev kastet endnu flere glasflasker efter ham, og kampen blev efterfølgende afbrudt.

Lionel Messi vs Cristiano Ronaldo

Rivaliseringen har siden 2009 fået en ekstra dimension. Real Madrid og Barcelona hver især en af klodens bedste fodboldspillere, og de stod i direkte kontrast til hinanden. Cristiano Ronaldo passer perfekt til Real Madrids Galacticos-strategi med store, profilerede stjerner.

Lionel Messi er omvendt den mere introverte type, der ikke bryder sig om medier og opmærksomhed, der i offentligheden passer til Barcas selvopfattelse. De to spillere har været flere niveauer over alle andre spillere siden 2009, hvor Ronaldo skiftede til Real Madrid fra Manchester United.

Heldigvis så har rivaliseringen imellem Lionel Messi og Cristiano Ronaldo kun drejet sig om spillet på banen, og der har aldrig været noget ballade mellem de to. Tværtimod udtrykker de altid respekt omkring hinanden, når de bliver spurgt ind til det, hvilket de i øvrigt ikke bryder sig om.

Jose Mourinho vs Pep Guardiola

En anden faktor der har pustet ild til El Clasico de senere år var Real Madrids ansættelse af Jose Mourinho i 2010. Da Pep Guardiola blev udnævnte som Barca-manager to år forinden, var Mourinho en af kandidaterne, men valget faldt altså på den lokale helt, der var på daværende tidspunkt var træner for Barcelona B.

Jose Mourinho og Pep Guardiola havde i deres fælles tid i Barca arbejdet tæt sammen, men stemningen ændrede sig markant, da de var træner for hver deres klub.

Barcelona vandt 5-0 i Jose Mourinhos første El Clasico som Real Madrid-træner, og derefter havde Los Blancos en noget mere pragmatisk tilgang til El Clasico-kampene. Mange af Real Madrid-spillerne opførte sig voldsomt til kampene, og det var til tider nogle forfærdelige kampe at være vidne til.

Jose Mourinho brugte altid pressekonferencerne til at stikke til ærkerivalerne og særligt hans tidligere kollega Pep Guardiola. Selvom det til tider virker usympatisk, så var der ofte tanker bag det. Pep havde det dog slet ikke på samme måde, og efter længere tids stikkerier, kunne han ikke længere holde sig tilbage, og før Champions League-mødet i 2011 gav han igen til pressemødet:

Se El Clasico på live stream

Du kan se El Clasico direkte på live stream hos bet365.

Fodboldskribent

Lars Madsen

Author

2480 Artikler

Lars Madsen har mange års fodbolderfaring - både som aktiv fodboldspiller og som træner, men nu er det primært igennem tastaturet, at den store fodboldviden bliver benyttet. Han har et stort kendskab til dansk fodbold, men beskæftiger sig selvfølgelig også med international fodbold.