VM 2018 lodtrækning: Se Danmarks og de andre grupper

VM-grupperne

De 32 VM-deltagere er netop blevet fordelt i otte grupper, så vi nu kender kampprogrammet til slutrunden. Danmark er kommet i pulje med Frankrig, Peru og Australien, så vi skal være særdeles tilfredse med vores lodtrækning. Frankrig er selvfølgelig gruppens klart stærkeste hold, men vi bør have fine muligheder for at besejre Peru og Australien.

I denne artikel vil du kunne læse nærmere om samtlige 32 hold, som deltager i verdensmesterskaberne i Rusland.

Gruppe A
Rusland
Saudi-Arabien
Egypten
Uruguay
Gruppe B
Portugal
Spanien
Marokko
Iran
Gruppe C
Frankrig
Australien
Peru
Danmark
Gruppe D
Argentina
Island
Kroatien
Nigeria
Gruppe E
Brasilien
Schweiz
Costa Rica
Serbien
Gruppe F
Tyskland
Mexico
Sverige
Sydkorea
Gruppe G
Belgien
Panama
Tunesien
England
Gruppe H
Polen
Senegal
Colombia
Japan

Gruppe A

Rusland

Rusland er værter for slutrunden, og de var derfor automatisk kvalificeret. Ser man bort fra Confederations Cup, så har de ikke spillet betydningsfulde kampe siden EM-slutrunden, hvor de var ekstremt skuffende. De fik et enkelt point imod England i åbningskampen ved den lejlighed, men tabte så efterfølgende til Slovakiet og Wales. Ved Confederations Cup formåede de at besejre New Zealand inden de tabte til Portugal og Mexico. Det er ikke et skræmmende russisk hold, men de kommer selvfølgelig til at nyde stor opbakning fra de mange tilskuere, og kan derfor godt overraske.

Saudi-Arabien

Saudi-Arabien spillede deres første VM-slutrunde i 1994, hvor de vandt to kampe, og dermed gik videre fra gruppespillet. De var også deltagende i de efterfølgende tre slutrunder, men var ikke med i 2010 eller 2014. De endte på andenpladsen i deres gruppe, men gik videre ved at have en bedre målscore end Australien. Samtlige spillere er på kontrakt i nationale klubber, hvilket tydeligt fortæller niveauet på holdet. Nawaf Al Abid blev topscorer i den asiatiske VM-kvalifikation, men han scorede fire af sine mål på straffespark. Man skal nok ikke forvente det store fra Saudi-Arabien.

Egypten

Det var nogle meget vilde scener, da Egypten kvalificerede sig til VM-slutrunden for første gang i 28 år. Mange af spillerne spiller til dagligt i Egypten, og særligt i storklubben Al Ahly, men der er nogle udlandsproffer. Den klart største profil er Mohamed Salah, som har gjort det fremragende i både Serie A og Premier League. Derudover råder de også over Arsenal-spilleren Mohamed Elneny. Egypten kvalificerede sig til slutrunden ved at hente førstepladsen i en gruppe med Uganda, Ghana og Congo, så det er svært at sige, hvor stærke de er.

Uruguay

Uruguay er altid et spændende hold at følge til VM-slutrunder. På trods af en befolkning på omkring 3,5 millioner mennesker, så har de verdensklassespillere i form af Luis Suarez og Edinson Cavani. De endte på andenpladsen i den sydamerikanske VM-kvalifikation, og det var ikke ligefrem overbevisende at hente 31 point i 18 kampe, men det bliver altid anderledes til slutrunden. Ved VM i 2014 blev de sendt ud af Colombia, men det er bestemt ikke et sjovt hold at trække.

Gruppe B

Portugal

De forsvarende europamestre fra Portugal kvalificerede sig lige akkurat på den sidste spilledag i VM-kvalifikationen med en 2-0-sejr over Schweiz. De vandt ni ud af 10 kampe i gruppen, og man har altid en chance for at vinde det hele, når man har Cristiano Ronaldo på holdet. De spiller relativ kedelig fodbold under landstræner Fernando Santos, men de har hentet imponerende resultater, og det aftvinger respekt. Med spillere som Nelson Semedo, Goncalo Guedes, Andre Silva og Bernardo Silva har de også en lys fremtid foran sig, og de kan selvfølgelig ikke udelukkes i forhold til VM-trofæet.

Spanien

Spanien er blandt de absolutte favoritter til at vinde VM i Rusland. Mange talte om en gylden generation, der sikrede dem tre slutrunder i streg mellem 2008 og 2012, men der er lige så meget talent på det nuværende landshold. De var totalt dominerende i VM-kvalifikationen, hvor de hentede 28 ud af 30 mulige point, og det eneste pointtab kom på udebane imod Italien. Med spillere som Isco, Andres Iniesta, Sergio Ramos og Sergio Busquets er man naturligvis blandt de stærkeste hold i verden. De røg noget skuffende ud imod Italien under EM-slutrunden, men de virker endnu stærkere i øjeblikket, og de bliver meget spændende at følge.

Marokko

Marokko har ikke deltaget i en VM-slutrunde siden 1998, hvor de kun tabte en enkel gruppekamp, men alligevel måtte forlade turneringen tidligt. De var i kvalifikationsgruppe med Elfenbenskysten, Gabon og Mali, og det er virkelig stærkt at ende ubesejret i den relativt svære pulje. De har en del spændende spillere som blandt andet kaptajn Medhi Benatia, Mbark Boussoufa, Younes Belhanda, Nordin Amrabat og ikke mindst Ajax-profilen Hakim Ziyech. De har ikke opnået de store resultater i de senere år, men det er tydeligvis ikke et dårligt mandskab, og mange hold vil have svært ved at spille imod dem.

Iran

Iran har været med til fem VM-slutrunder, men de har kun vundet en enkelt kamp, og det var i 1998. Størstedelen af spillerne er på kontrakt i hjemlandet, men de har dog også et par spændende spillere i udlandet. Det drejer sig f.eks. om angriberen Sardar Azmoun, som til dagligt spiller i Rubin Kazan, og han har scoret 22 mål i 30 landskampe for Iran. De var suveræne i den asiatiske VM-kvalifikation, og de lukkede kun to mål ind i 10 kampe i den sidste runde. Det ville være flot, hvis de kunne hente nogle point, for der er ikke de store forventninger til det iranske landshold.

Gruppe C

Frankrig

Frankrig har et af verdens absolut bedste landshold, og de er blandt storfavoritterne til at vinde VM-slutrunden. De tabte EM-finalen på hjemmebane imod Portugal til stor skuffelse for hele nationen, og de vil være sultne, når de går på banen i Rusland. De var i en svær kvalifikationsgruppe med Sverige og Holland, men de vandt den nogenlunde sikkert med 23 point. De viste flere gange prøver på deres enorme kvalitet, og det bliver meget spændende at se spillere som Kylian Mbappe og Raphael Varane på den helt store scene. Frankrig har kun vundet et enkelt verdensmesterskab.

Australien

Socceroos deltager i deres femte VM-slutrunde, men de havde ikke særligt nemt ved at kvalifcere sig. De endte på tredjepladsen efter Japan og Saudi-Arabien, og måtte derfor spille i den interkontinentale playoff, hvor de slog Honduras med 3-1 efter to kampe. De har fortsat bundrutinerede Tim Cahill, som har scoret 50 mål i 104 landskampe, men deres topscorer i kvalifikationen var Tomi Juric, der til dagligt spiller i schweiziske Luzern. Det er ikke en særligt rutineret trup, men de har dog spillere som Mile Jedinak og målmand Mathew Ryan. Med lidt held i sprøjten kan de muligvis komme videre fra gruppen, men det bliver meget svært.

Peru

Peru er det absolut dårligste hold fra det andet seedningslag, men de har dog hentet fremragende resultater i 2017, hvor de ikke tabte en kamp. En af profilerne på holdet er venstrekanten Edison Flores, der til dagligt spiller i AaB, og det fortæller noget om niveauet. Den mest kendte spiller er selvfølgelig Jefferson Farfan, men han er efterhånden blevet 33 år. De er dygtige til at holde modstanderne fra at score, men man kan ikke forvente det helt store fra det peruvianske landshold ved VM-slutrunden.

Danmark

Der er pludselig optimisme omkring det danske landshold, som har gjort det fremragende i 2017. Vi er gået væk fra 3-mandsforsvaret, og spiller nu i den mere vante 4-3-3-formation. Efter en sløj start kvalifikationsgruppen fik vi vendt det hele på hovedet, og særligt 4-0-sejren over Polen og den afgørende 5-1-sejr i Irland giver forventninger. Det er efterhånden seks år siden, at vi senest har deltaget i en stor slutrunde, og det bliver dejligt at se det danske landshold på den store scene. Christian Eriksen har for alvor slået igennem på landsholdet efter, at Åge Hareide overtog holdet, og han er holdets helt store stjerne. Kom så Danmark!

Gruppe D

Argentina

Argentina havde store problemer med blot at kvalificere sig til slutrunden, men de blev nok engang reddet af Lionel Messi, der scorede et flot hattrick i den afgørende kamp imod Ecuador. De har en meget dygtig træner i Jorge Sampaoli, og har verdens stærkeste offensiv, hvis man blot kigger på spillermaterialet, men de har store problemer med at få det til at fungere. De tabte VM-finalen i 2014 imod Tyskland, og vil selvfølgelig være topmotiverede for at hente landets tredje verdensmesterskab.

Island

Island fortsætter med at imponere, og det er første land med under en million indbyggere til at kvalificere sig til en VM-slutrunde. De gjorde det fremragende ved EM-slutrunden i 2016, hvor de blandt andet slog England ud. Island kvalificerede sig fra en pulje med Tyrkiet og Ukraine, og det er mildest talt utroligt. Der er en meget stærk kemi på det islandske landshold, og så har de et par profiler i Ragnar Sigurdsson og Gylfi Sigurdsson. De får det svært imod de helt store landshold, men vil have gode muligheder imod de fleste andre.

Kroatien

Kroatien er altid et meget spændende landshold at følge. På trods af en befolkning på lidt over 4 millioner, så har de en af verdens bedste midtbaner med Ivan Rakitic, Ivan Perisic, Luka Modric og Mateo Kovacic. De har spillermaterialet til at komme meget langt, men de mangler altid noget organisation, som er ekstremt vigtigt til slutrunder. De var ved at smide VM-kvalifikationen på gulvet, men skiftede landstræner før den sidste kamp, og det gav pote. De slog Grækenland relativt nemt over to playoff-kampe, og det er altid en fornøjelse at følge Kroatien spille fodbold.

Nigeria

Nigeria har en stolt fodboldhistorie, og de var et meget stærkt hold i 90’erne med spillere som Jay Jay Okocha og Taribo West. Det har ikke været helt så godt på det seneste, men de gik dog videre fra gruppen ved VM-slutrunden i Brasilien i 2014. Stort set hele truppen spiller i Europa, og særligt offensivt har de mange stærkere spillere. De har blandt andre Premier League-spillerne Kelechi Iheanacho og Alex Iwobi, mens anførerbindet bæres af John Obi Mikel, som i dag spiller i Kina. De var suveræne i deres kvalifikationspulje, hvor de ikke tabte imod Zambia, Cameroun og Algeriet. Selvom man ikke skal forvente alt for meget, så kan de sagtens skabe lidt ballade imod større modstandere.

Gruppe E

Brasilien

Brasilien er det mest vindende land i VM-sammenhæng med deres fem trofæer, og der er selvfølgelig altid store forventninger til det brasilianske landshold. De var overlegne i den sydamerikanske VM-kvalifikation, som de vandt med hele 10 point ned til andenpladsen. De har et af klodens absolut bedste spillermaterialer, men flere landstrænere har haft problemer med at sætte holdet ordentligt sammen. Det har Tite formået at gøre hidtil, og Brasilien vil med spillere som Neymar, Gabriel Jesus, Dani Alves, Marcelo og Coutinho selvfølgelig være blandt de største favoritter.

Schweiz

Schweiz vandt deres første ni kampe i den europæiske VM-kvalifikation, men tabte den sidste udekamp imod Portugal, og derfor måtte de spille to playoff-kampe imod Nordirland om at kvalificere sig. De vandt samlet 1-0 på et meget billigt straffespark, men de har alligevel et meget solidt hold, og de bliver et spændende bekendtskab. De har nogle stærke spillere i Xherdan Shaqiri og Granit Xhaka, men mangler lige de helt store profiler før man regner dem som en outsider til titlen. De har en meget solid defensiv med blandt andre Ricardo Rodriguez og Stephan Lichtsteiner, og det kan blive nøglen til succes.

Costa Rica

Costa Rica gjorde det glimrende ved VM-slutrunden i Brasilien i 2014, men det bliver noget helt andet at spille i Rusland. De havde en fin kvalifikation, hvor de endte på andenpladsen efter Mexico. De har en meget stærk keeper i Real Madrid-spilleren Keylor Navas, men det halter lidt i marken. De har i Marcos Ureña, Bryan Oviedo, Christian Gamboa og Christian Bolaños hele fire spillere med fortid i Superligaen, og det fortæller lidt om niveauet.

Serbien

Serbien er nok det stærkeste hold i det fjerde seedningslag. De vandt deres kvalifikationsgruppe foran Irland og Wales, og de hentede 21 point i de 10 kampe. De har stærke spillere over hele linjen, som f.eks. anfører Branislav Ivanovic, Aleksandar Kolarov, Nemanja Matic og Aleksandar Mitrovic, men som de fleste andre Balkan-hold, så er de deres egen største fjende. De magter sjældent at levere en 100 % koncentreret indsats over 90 minutter, og det alfa omega til slutrunder, hvorfor vi ikke forventer det store af det serbiske landshold. Det er dog ikke et særligt sjovt hold at trække fra det fjerde seedningslag.

Gruppe F

Tyskland

De forsvarende verdensmestre fra Tyskland er selvfølgelig blandt de oplagte kandidater til guldet i årets slutrunde. Som det eneste hold i den europæiske VM-kvalifikation hentede de maksimum point, men der var heller ikke den store modstand i gruppen. De har fortsat den meget succesfulde landstræner Joachim Löw ved roret, og tyskerne besidder muligvis det stærkeste kollektiv af samtlige landshold. De skuffede ved EM-slutrunden, da de blev sendt hjem af Frankrig, men til gengæld vandt de Confederations Cup sidste sommer, og det var endda med B-holdet.

Mexico

Mexico var suveræne i den nordamerikanske VM-kvalifikation, hvor de hentede 21 point i 10 kampe i den femte og sidste runde. De er altid en fornøjelse at følge til slutrunder, og der er altid nogle mexikanske spillere, der får sit internationale gennembrud. De har stadig de gamle kendinge som Javier Hernandez, Carlos Vela og Guillermo Ochoa, men der er samtidigt nogle spændende unge spillere, som Hirving Lozano. De var også med til Confederations Cup, men de viste sig ikke rigtigt frem, men de er aldrig sjove at spille imod.

Sverige

Svenskerne var havnet i en svær kvalifikationspulje med Holland og Frankrig, men de gjorde det alligevel imponerende flot. De var meget dygtige hjemme i Stockholm, mens det haltede en smule på udebane. De endte på andenpladsen efter Frankrig, og skulle herefter møde Italien i to playoff-kampe. De vandt noget heldigt 1-0 i hjemmekampen, og der blev ikke scoret i returkampen i Milano. De har et par profiler i Victor Lindelöf og særligt Emil Forsberg, men deres helt store styrke er den kollektive defensiv. De færreste hold har lyst til at møde Sverige, og de kan sagtens opnå et hæderligt resultat til VM.

Sydkorea

Sydkorea slog igennem, da de i 2002 var værter for verdensmesterskaberne sammen med Japan. Sydkorea nåede hele vejen til semifinalerne, men det er dog efterfølgende bevist, at de fik dommerhjælp i kampene imod Spanien og Italien. De kvalificerede sig ved at ende på andenpladsen i Gruppe A i den asiatiske VM-kvalifikation, hvor de endte lige foran Syrien med 15 point i 10 kampe, og det bevidner ikke om høj kvalitet. Deres klart stærkeste spiller er Tottenham-jokeren Son Heung-Min, som har scoret 20 mål i 61 landskampe for Sydkorea. De har et par spillere i europæiske klubber, men det er ikke noget særligt stærkt hold.

Gruppe G

Belgien

Belgien har i løbet af det seneste årti opbygget et af Europas bedste landshold, men de har ikke hentet nogle store resultater i nyere tid. De var havnet i en meget nem kvalifikationspulje, hvor det næststærkeste hold var Grækenland, og de hentede 28 ud af 30 mulige point. Med spillere som Romelu Lukaku, Kevin De Bruyne, Eden Hazard og Dries Mertens har de en sublim offensiv, og det er så op til Roberto Martinez og Thierry Henry at få holdet til at spille sammen. De var ikke ret imponerende til EM-slutrunden, hvor de blev sendt ud af Wales efter et nederlag på 3-1.

Panama

Panama er nok det dårligste hold, der deltager i VM-slutrunden i Rusland. De har aldrig nogensinde deltaget i et verdensmesterskab, og de skal nok være meget glade, hvis de overhovedet henter et point. Panama endte på tredjepladsen i den nordamerikanske VM-kvalifikation, hvor de slog Honduras på en bedre målscore. Deres kaptajn er 36-årige Felipe Baloy, som til dagligt spiller i Municipal fra Guetamala. De var meget stærke på hjemmebane, men hentede stort set ingen point på udebane, og det bliver en historisk oplevelse for Panama.

Tunesien

Tuneserne har ikke den store fodboldhistorie bag sig, men de var dog rimeligt stærke i en kvalifikationsgruppe med Congo, Libyen og Guinea, hvilket dog heller ikke er skræmmende modstandere. Langt størstedelen af spillerne holder til i den tunesiske liga, mens et par stykker spiller i den franske Ligue 1. Den måske mest spændende spiller er Wahbi Khazri, som tidligere har optrådt på det franske U21-landshold. De blev slået ud af Africa Cup of Nations af Burkina Faso, og det fortæller noget om niveauet. Man skal nok ikke forvente det store fra Tunesien ved VM-slutrunden.

England

Der er som sædvanligt forventninger til det engelske landshold, som endnu en gang spillede en god kvalifikationsturnering. De lukkede kun tre mål ind i 10 kampe, og landstræner Gareth Southgate virker som den rigtige mand til at styre The Three Lions. Problemet for det engelske landshold plejer at være de enorme forventninger, som automatisk følger med, og det relativt unge hold skal prøve at holde medierne ude. Spillermaterialet er helt fint, men har nærmest vænnet sig til, at England skuffer, når det gælder. Ved EM-slutrunden blev de sendt ud af Island, men de har set stærkere ud under Southgate.

Gruppe H

Polen

Polakkerne har et ganske solidt hold, hvilket vi selv fik at føle i Warszawa. Til gengæld besejrede vi dem 4-0 i Parken, så det er ikke et verdensklassehold. De har en af verdens bedste spillere i Robert Lewandowski, og de er et godt bud på en underdog til at vinde VM-turneringen. De kan forvente ekstremt god støtte fra de polske tilskuere, som har en relativt kort rejsetid til Rusland, og det kan blive afgørende. Ved EM-slutrunden røg de ud imod Portugal på straffespark, men viste glimrende takter inden da.

Senegal

Senegal brød igennem på den international fodboldscene i 2002, hvor de gik videre fra en gruppe med Frankrig, Danmark og Uruguay. De nåede helt til kvartfinalerne som det tredje afrikanske hold i fodboldhistorien, men de står ikke lige så stærkt i øjeblikket. Deres største profil Sadio Mané, der har gjort det fremragende i Premier League for Liverpool og Southampton. Derudover har de nogle spændende spillere i Keita Baldé, Kalidou Koulibaly og Cheikhou Kouyaté, så de er ikke helt ringe. De kvalificerede sig fra en gruppe med Burkina Faso, Kap Verde og Sydafrika, og de var klart det stærkeste hold.

Colombia

Colombia gjorde comeback på den internationale fodboldscene under VM-slutrunden i 2014, hvor særligt James Rodriguez gjorde flot opmærksom på sig selv. De har ikke ligefrem formået at bevare det gode spil fra dengang, og de havde rimeligt store problemer med at kvalificere sig. Med offensive spillere som Radamel Falcao, James Rodriguez og Juan Cuadrado er de selvfølgelig ikke sjove at møde, men defensiven er bestemt til at tale med. De hentede bronzemedaljerne til Copa America i 2016, men var ikke særligt imponerende, men de kan sagtens overraske til VM.

Japan

Japan kvalificerede sig ved at vinde Gruppe B i den asiatiske VM-kvalifikation, hvor de endte foran lande som Saudi-Arabien og Australien. De havde en målscore på 17-7, hvilket fortæller noget om holdets spillestil. Deres farligste mand i kvalifikationen var Hertha Berlin-reserven Genki Haraguchi, som scorede fire mål. De har dog nogle kendte navne i Keisuke Honda, Shinji Kagawa og Yuto Nagatomo, så det er bestemt ikke noget dårligt hold. De spiller enormt hurtigt, og er samtidigt teknisk dygtige, men de kan få det svært, hvis kampene bliver fysisk betonet.

Læs alt om VM-slutrunden her!

Fodboldskribent

Lars Madsen

Author

2516 Artikler

Lars Madsen har mange års fodbolderfaring - både som aktiv fodboldspiller og som træner, men nu er det primært igennem tastaturet, at den store fodboldviden bliver benyttet. Han har et stort kendskab til dansk fodbold, men beskæftiger sig selvfølgelig også med international fodbold.