Alle Golden Boy-vindere – Hvordan gik det?

Golden Boy-prisen bliver uddelt af sportsjournalister til det største talent i Europa, og Rafael van der Vaart var den første, der fik æren i 2003.

Efterfølgende er den blevet uddelt 15 gange, blandt andet til Lionel Messi og Sergio Aguero, men der er også eksempler på spillere, som ikke har fået det maksimale ud af deres potentiale.

Prisen blev oprettet af italienske Tottusport, men aviser som Bild, l’Equipe, France Football og Marca er i dag med inde over.

Alle Golden Boy-vindere

Her får du et overblik over alle vinderne af Golden Boy-prisen.

År Vinder Klub
2003 Rafael van der Vaart Ajax
2004 Wayne Rooney Everton/Manchester United
2005 Lionel Messi Barcelona
2006 Cesc Fabregas Arsenal
2007 Sergio Agüero Atletico Madrid
2008 Anderson Manchester United
2009 Alexandre Pato AC Milan
2010 Mario Balotelli Inter
2011 Mario Götze Borussia Dortmund
2012 Isco Malaga
2013 Paul Pogba Juventus
2014 Raheem Sterling Liverpool
2015 Anthony Martial Monaco/Manchester United
2016 Renato Sanches Benfica/Bayern München
2017 Kylian Mbappé Monaco/PSG
2018 Matthijs de Ligt Ajax
2019 João Félix Benfica/Atlético Madrid

Vi gennemgår samtlige vindere af Golden Boy-prisen, og tager et kig på spillernes karrierer.

Golden Boy-prisen blev uddelt for første gang i 2003, og det var en kending af dansk fodbold, der vandt hæderen.

Golden Boy 2003 – Rafael van der Vaart

Hollandske Rafael van der Vaart var en af de helt store stjerner på det meget talentfulde Ajax-hold, som i starten af dette årtusinde også bestod af Zlatan Ibrahimovic (som van der Vaart i øvrigt ikke kom overens med), Maxwell, Nigel de Jong, Wesley Sneijder og Jari Litmanen.

Selvom van der Vaart kun var 20 år gammel, så bar han stadig anførerbindet inden, at han blev solgt til HSV i 2005. Her spillede han tre sæsoner inden karrieren for alvor tog fart med klubber som Real Madrid og Tottenham.

Han spillede sin nok bedste år i Tottenham, og efterfølgende gik det drastisk nedad bakke. Han kunne slet ikke bruges i Real Betis, og da hans kæreste spillede håndbold i Danmark, så besluttede han sig for at prøve lykken i FC Midtjylland – uden succes.

Han spiller i dag i Esbjerg, hvor han bør få spilletid, men umiddelbart så toppede han for tidligt i sin karriere, og han var nærmest færdig på topplan, da han rundede de 30.

Golden Boy 2004 – Wayne Rooney

Allerede som 16-årig fik Wayne Rooney debut i Premier League for Everton, og interessen steg voldsomt, da han hamrede sejrsmålet ind imod Arsenal, som på daværende tidspunkt havde været ubesejret i 30 kampe.

Små to år senere skiftede Wayne Rooney til Manchester United, hvor han spillede i de næste 13 sæsoner. Han scorede et hattrick i Champions League i sin debut for Manchester United, og han var blandt verdens bedste spillere, da han toppede.

Omkring 30-års alderen begyndte Rooneys niveau at dale kraftigt, og han spillede nok en sæson eller to for meget i United, men han fortjener selvfølgelig kredit for alt det, han har opnået i sin karriere.

Igen har vi at gøre med en ekstremt talentfuld spiller, som var en stjerne mens han var teenager, og som ikke udrettede meget efter, at han rundede 30.

Læs også: Top 10: Fodboldens mærkeligste skader!

Golden Boy 2005 – Lionel Messi

I 2005 blev Lionel Messi rykket fra Barcelonas B-trup op til alle stjernerne, og det stod med det samme helt klart, at vi havde at gøre med en meget speciel spiller.

Ronaldinho var den helt store stjerne i Barcelona (og på verdensplan) på det tidspunkt, men han lagde ikke skjul på, at fremtiden tilhørte Lionel Messi.

Han vandt allerede Champions League med Barca i 2006, men ville ikke røre pokalen, da han sad ude med en skade i finalen.

To år senere kom Pep Guardiola til klubben, og sammen dominerede de europæisk fodbold fuldstændigt.

Lionel Messi var 18 år, da han vandt Golden Boy, og 13 år senere bliver han af mange anset som historiens bedste fodboldspiller.

Han har stort set slået alle rekorder, der kan slås, og vi må håbe, at han fortsætter med at spille fodbold i mange år endnu.

Golden Boy 2006 – Cesc Fabregas

Som 16-årig flyttede Cesc Fabregas fra de vante rammer i Barcelona til Arsenal, hvor han forventede en kortere vej til førsteholdet.

Den 28. oktober 2003 blev Cesc den yngste Arsenal-spiller nogensinde, da han fik debut imod Rotherham i Liga Cuppen.

Herfra gik det kun en vej, og det var fremad. Cesc blev lynhurtigt en vigtig spiller på Arsene Wengers stærke Arsenal-mandskab.

Efter nogle flotte sæsoner i Arsenal, hvor han vandt FA Cuppen og fik sølv i Champions League, så tog Cesc i 2012 turen til La Liga og Barcelona.

Her startede han med at være en vigtig spiller, men hans betydning for holdet blev mindre og mindre, og i 2014 skiftede han til Chelsea.

I dag er Cecs ikke længere en af Premier Leagues største stjerner, men han har haft en flot karriere med en masse titler, særligt i Barcelona og for La Roja.

Golden Boy 2007 – Sergio Agüero

Allerede som meget ung spiller i Independiente var der meget fokus på Sergio Aguero, som havde præsteret flot på diverse ungdomslandshold, og Atletico Madrid brød deres transferrekord, da de hentede ham i 2006.

Efter, at Fernando Torres smuttede året efter, blev Aguero den helt store angrebsprofil på et Atletico-hold, der ikke var lige så stærkt dengang.

Han scorede sit første hattrick i den sidste kamp for Atletico, og skiftede i 2011 til Manchester City for omkring 350 millioner kroner.

Han har måske været historiens bedste spiller for City, og han har været en af hovedaktørerne bag Citys succes i Premier League, som han har vundet tre gange.

Selv her 11 år efter, er Sergio Aguero blandt verdens bedste angribere, og han kunne have haft en vildere karriere, hvis ikke han havde været så skadesplaget.

Golden Boy 2008 – Anderson

Efter kun fem kampe for Gremio skiftede Anderson til Porto i 2005. Han havde allerede vist lovende takter på Brasiliens ungdomslandshold, og gjorde det flot i Porto på trods af en lang skade.

Efter kun halvanden sæson i Porto skiftede til Manchester United for omkring 180 millioner kroner. Han fik trøje nummer 8, og der var generelt høje forventninger til brasilianeren.

På trods af fire Premier League-trofæer samt en enkelt Champions League-titel, så blev han aldrig den store succes på Old Trafford.

Efter flere sæsoner uden spilletid skiftede han i 2015 tilbage til Brasilien og Internacional, og i 2018 tog han til Adana Demirspor i Tyrkiet.

Anderson er blandt de dårligste spillere, der nogensinde har vundet Golden Boy-titlen, og det fortæller noget om, hvor langt der er fra potentiale til rent faktisk at præstere.

Golden Boy 2009 – Alexandre Pato

Som helt ung slog Alexandre Pato igennem i brasilianske Internacional, og der var stor interesse fra europæiske klubber.

AC Milan hentede ham allerede som 17-årig, men de måtte vente med at benytte brasilianeren til, at han var fyldt 18, og skiftede kunne realiseres den 4. januar 2008.

Han fik debut i en 5-2-sejr over Napoli på San Siro, hvor han også selv kom på tavlen, og der var generelt meget hype omkring den lynhurtige angriber.

Han spillede seks sæsoner i AC Milan, men hans niveau faldt løbende, og i 2013 skiftede han tilbage i Corinthians.

Pato nåede at vinde Serie A med AC Milan og Confederations Cup med Brasilien og en række individuelle priser, men han levede slet ikke op til forventningerne.

I dag spiller Alexandre Pato i kinesiske Tianjin Quanjian, hvor han tjener til den civile karriere.

Læs også: De mest populære Premier League-hold i Europa!

Golden Boy 2010 – Mario Balotelli

Der var meget opmærksomhed omkring Mario Balotelli, da han i 2007 fik sin Serie A-debut i Inter.

På trods af lidt attitudeproblemer, så kunne man tydeligt se det ekstremt store talent, og det var blot et spørgsmål om at forløse det.

Han bed sig aldrig for alvor fast i Serie A, og skiftede i 2010 til Manchester City, hvor han blev genforenet med Roberto Mancini.

Her spillede han i to år før han skiftede til AC Milan, som altid har været hans favoritklub. Det gik fantastisk, men der gik dog ikke længe før, at han i 2014 skiftede til Liverpool.

Han var et gigantisk flop på Anfield, men han fik karrieren på ret køl i Nice, hvor han har spillet siden 2016.

Han har netop fået comeback på Azzurri under Roberto Mancini, men han fik aldrig udnyttet talentet, og det bliver nok aldrig til det helt store for Mario Balotelli

Golden Boy 2011 – Mario Götze

Mario Götze har spillet i Dortmund siden han var ni år gammel, men han fik først debut på førsteholdet i 2009.

Efterfølgende blev han en vigtig del af Jürgen Klopps succesfulde Dortmund-hold, som nåede en Champions League-finale og to mesterskaber.

Han havde dog en frikøbsklausul på 37 millioner euro, som Bayern valgte at udløse, og dermed skiftede han til rivalerne.

Han blev aldrig nogen succes i Bayern, og efter tre sæsoner i München, så skiftede han i 2016 tilbage til Dortmund for at kickstarte karrieren igen.

Han er i skrivende stund stadig i Dortmund, hvor han dog kæmper for spilletiden, og det virker ikke som om, at han nogensinde forløser det potentiale, han har.

Golden Boy 2012 – Isco

Isco startede karrieren i Valencia, men han havde svært ved at få spilletid, og skiftede derfor I 2011 til Malaga, hvor karrieren tog fart.

Det stod hurtigt klart, at hans talent var helt unikt, og han var en vigtig del af det Malaga-hold, som var sekunder fra at nå Champions League-semifinalen i 2013.

Herfra blev han solgt videre til Real Madrid, hvor han dog ikke for alvor har formået at være en bærende profil på det fantastiske hold.

Iscos talent er ufatteligt stort, men man sidder tilbage med fornemmelsen af, at han har mere at tilbyde end han har vist.

Isco har dog vundet hele fire Champions League-trofæer med Real Madrid, så man kan heller ikke kritisere hans karrieres udvikling.

Golden Boy 2013 – Paul Pogba

Franske Paul Pogba forlod Manchester United som 19-årig til fordel for Juventus. Her blev han hurtigt en fast del af Antonio Contes succesfulde Juventus-hold, men efterhånden som han udviklede sig, så viste United interesse for ham igen.

Han vendte derfor tilbage som en af verdens dyreste spillere med kæmpe forventninger, men han har stadig til gode at indfri dem helt.

Der er ingen tvivl om Paul Pogbas kvaliteter, men han får fortsat for lidt ud af hans talent. Der er stadig for meget leg med bolden og for lidt output, men hvis han får arbejdet endnu mere med det, så er der ingenting, der kan stoppe ham.

Paul Pogba vandt i 2018 VM med Frankrig, hvor han spillede fantastisk, og hans relativt middelmådige resultater hos Manchester United kan også skyldes holdets problemer.

Vi har slet ikke set det sidste fra Paul Pogba endnu.

Golden Boy 2014 – Raheem Sterling

Raheem Sterling blev hentet til Liverpool fra QPR som 15-årig, og to år senere fik han sin seniordebut for The Reds i en alder af kun 17 år og 107 dage.

Han gjorde for alvor væsen af sig i 2013/2014-sæsonen, hvor Liverpool var meget tæt på at vinde mesterskabet.

Han fortsatte i Liverpool i sæsonen efter, men slutningen af hans Liverpool-tid var præget af fnidder omkring kontrakten, og de fleste fans var ikke særligt kede af at sælge ham til Manchester City for næsten 500 millioner kroner.

Han havde svært ved at slå igennem i den første sæson, men alt ændrede sig, da Pep Guardiola overtog styringen i City, og Sterling har virkelig udviklet sig siden.

Sterling har et stort talent, men ikke så stort som eksempelvis Pogba og Isco, der har vundet Golden Boy forinden.

Han er en fremragende spiller, men vi kommer nok ikke til at se ham endnu bedre end, hvad han har vist.

Golden Boy 2015 – Anthony Martial

Da Anthony Martial i 2015 vandt Golden Boy havde han kun spillet et halvt års fodbold i Manchester United og på det franske landshold, men hans præstationer for Monaco var nok til at sikre ham prisen.

Martial brød igennem i en ung alder, og det var tydeligt at se hans kvaliteter. Han er dog skiftet til et United-hold, som Jose Mourinho har haft svært ved at få til at fungere, og det er virkelig gået udover Martials udvikling.

Han er gentagende gange blevet rygtet videre fra United, men han er fortsat på Old Trafford. Til gengæld har han ikke fået spilletid for Les Bleus i lang tid, og han skal formentlig skifte klub, før han igen er aktuel.

Martial er fortsat en ung spiller med fremtiden foran sig, men i øjeblikket er hans karriere gået helt i stå, og han skal snart søge videre fra Manchester United.

Golden Boy 2016 – Renato Sanches

Renato Sanches brugte alle teenage-årene i Benfica, og det var også i Lissabon-klubben, at han fik sit senior-gennembrud.

Han slog igennem i 2015/2015-sæsonen, og selvom han kun nåede 24 ligakampe for Benfica, så var han med i Portugals EM-trup, så han blev europamester i en alder af 18 år.

Han skiftede umiddelbart efter EM til Bayern München, som dog var for stort et spring, så han blev udlejet til Swansea 2017/2018-sæsonen.

Nu er han tilbage i Bayern, hvor han får pænt med spilletid, og han er ligeledes en fast del af Portugals landshold.

Renato Sanches er stadig en meget ung spiller, så det er ikke til at sige, hvordan det kommer til at gå ham, men det er stensikkert, at han kan nå meget langt.

Golden Boy 2017 – Kylian Mbappé

Kylian Mbappé var en vigtig del af det Monaco-hold, som overraskede voldsomt i 2016/2017-sæsonen. Han er ufatteligt hurtig og har samtidig nogle vanvittige tekniske færdigheder.

Han skiftede kort efter til PSG, som gjorde ham til verdens næstdyreste fodboldspiller efter holdkammeraten Neymar, og den stenrige klub betalte næsten halvanden milliard kroner for Mbappé.

Han vandt VM med Frankrig, og blev med sit mål i VM-finalen den anden teenager, der har opnået det.

Der er ingen tvivl om, at han er blandt de mest talentfulde spillere, vi har set i lang tid. Han kan blive sagtens blive verdens bedste spiller, når vi ikke længere har Lionel Messi, men der er fortsat et stykke vej op til de helt store, historiske spillere.

Golden Boy 2018 – Matthijs de Ligt

Mattijs De Ligt er en ufattelig talentfuld midtstopper, og han er den første forsvarsspiller, der vinder prisen som Golden Boy.

I en alder af blot 19 år har han snart rundet 100 førsteholdskampe for Ajax, og han bører anførerbindet.

Det står helt klart, at han snart er at finde på en endnu større adresse, og de europæiske storklubber står i kø for at sikre De Ligts underskrift.

Golden Boy 2019 – João Félix

Joao Felix slog for alvor igennem i 2018/2019-sæsonen i Benfica. Han kom ud af det blå, og imponerede voldsomt med sin gode teknik og spilforståelse.

Han har et vanvittigt drive med bolden, og er tilmed målfarlig. Da samtlige storklubber stod i kø for at hente, så stod det klart, at Benfica ikke kunne sige nej til at sælge ham.

Atlético Madrid endte med at købe ham for et rekordstor beløb, og selvom han endnu ikke har slået helt igennem i Spanien, så er han vanvittigt talentfuld.

Han vandt i øvrigt afstemningen klart med omkring dobbelt så mange stemmer som Jadon Sancho.

Langt de fleste, der har vundet Golden Boy-trofæet, har haft fantastiske karrierer, men der er også eksempler på spillere, der ikke kunne indfri forventningerne.

Man skal være under 20 år for at blive kåret til Golden Boy, og i den alder er man langt fra sit topniveau. Der kan ske ufatteligt mange ting på vejen til at blive en topspiller, og det er slet ikke nok at have talentet.

Læs også: Verdens største stadions!

Fodboldskribent

Lars Madsen

Author

2517 Artikler

Lars Madsen har mange års fodbolderfaring - både som aktiv fodboldspiller og som træner, men nu er det primært igennem tastaturet, at den store fodboldviden bliver benyttet. Han har et stort kendskab til dansk fodbold, men beskæftiger sig selvfølgelig også med international fodbold.